Американски и западни служители финализират плановете за налагане на таван

...
Американски и западни служители финализират плановете за налагане на таван
Коментари Харесай

Западът почти готов с таван на цената на руския петрол

Американски и западни чиновници завършват проектите за налагане на таван на цените на съветския нефт на фона на предизвестието на Световната банка, че всеки проект ще изисква интензивно присъединяване на нововъзникващите пазарни стопански системи, с цел да бъде ефикасен, предава Ройтерс.

Длъжностни лица споделиха, че към момента не е избран ценови диапазон, само че човек, осведомен с процеса, сподели, че таванът ще бъде избран в сходство с историческата междинна стойност от $63-64 за барел - равнище, което може да образува естествена горна граница.

Такова равнище е в сходство с неотдавнашните мнения на министъра на финансите Джанет Йелън, че таван на цената в диапазона от 60 $ ще даде тласък на Русия да продължи да продава нефт.

Администрацията на президента Джо Байдън видя тавана на цените като метод за понижаване на приходите от нефт за Русия, главен източник на финансиране за войната против Украйна, като в същото време поддържа потока на съветския нефт и заобикаля скок на цените.

Действителната цена ще бъде избрана през идващите седмици преди плануваното за 5 декември влизане в действие на европейско ембарго върху съветския нефт и обвързваните с него ограничавания върху превозването и застраховането на морски нефт.

Високопоставен чиновник на администрацията на Байдън сподели, че отчетите за всевъзможен ценови диапазон са неточни, само че отхвърли детайлности.

Американски чиновници се опълчиха на отчет на Bloomberg News, цитиращ неназовани източници, които споделят, че са били принудени да трансформират проектите си за тавана на цените, с по-малко участващи страни и на по-високо ценово равнище.

От Белия дом обявиха пред кореспонденти преди седмици, че желанието за таван на цените към този момент дава плодове, като дава опция на страните да изискват по-големи отстъпки от Москва.

Bloomberg също заяви, че Южна Корея е съобщила уединено на страните от Г-7, че възнамерява да се съобрази с таван на цената на съветския нефт, а чиновници на Г-7 също се пробват да привлекат Нова Зеландия и Норвегия към ценовия таван.

" Белият дом и администрацията поддържат курса за използване на ефикасен, мощен таван на цените на съветския нефт в съгласуваност с Г-7 и други сътрудници ", сподели представителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адриен Уотсън в изказване за Ройтерс.

Йелън сподели пред кореспонденти по-рано този месец, че обединението, която упорства за тавана на цените, включва Групата на седемте, Европейския съюз и Австралия и те " не се пробват да ангажират спомагателни страни ".

Западни дипломати споделят, че горната граница на цената към този момент дава на Индия и други купувачи на съветски нефт по-добро въздействие в договарянията с Москва, което им разрешава да си обезпечат положителни отстъпки.

Индонезийският министър на финансите Шри Муляни Индравати сподели пред Jakarta Post в изявление, оповестено в сряда, че Йелън й е споделила, че таванът ще бъде избран на равнище, което е задоволително, с цел да подсигурява на Русия облага, само че не и " свръхнормална облага ".

В сряда Световната банка съобщи, че таванът на цените на петрола от Г-7 може да повлияе на потока на нефт от Русия, само че е " неизпитан механизъм " и се нуждае от присъединяване на огромните нововъзникващи пазари и разрастващите се страни, с цел да бъде ефикасен.

Припомняме, че Русия към този момент съобщи, че няма да търгува със страни, участващи в тавана на цените.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР