Американски и европейски молекулярни биолози са разработили и тествали първата

...
Американски и европейски молекулярни биолози са разработили и тествали първата
Коментари Харесай

Учени от САЩ и Европа създадоха коронавирусна ваксина специално за котки

Американски и европейски молекулярни биолози са създали и тествали първата коронавирусна ваксина, приспособена за приложимост при котки, които се оказва, че също са уязвими към SARS-CoV-2, колкото хората. Резултатите от техните опити бяха разкрити в публикация в електронната библиотека bioRxiv.
" След две дози от имунизацията котките започнаха да развиват антитела против ковид, които продължиха да участват в кръвта им в огромни количества по време на опита. Интересното е, че нашите наблюдения демонстрират, че имунизацията освен защищава животните от COVID-19, само че също по този начин предотвратява предаването на вируса на други човеци ", пишат откривателите.
 Сеул ще тества домашни котки и кучета за COVID-19 Сеул ще тества домашни котки и кучета за COVID-19
Властите на столицата на Южна Корея започват тестване за коронавирусна зараза на домашни котки и кучета със признаци на заболяването. То...
Коронавирусът SARS-CoV-2, причинителят на заболяването COVID-19, може да попадне в тялото освен на хората, само че и на доста други бозайници. Те, както демонстрират скорошни опити на биолози и наблюдения на ветеринарни лекари, включват маймуни, норки, порове и котки, които инфекцията визира съвсем толкоз мощно, колкото хората.
Подобни открития принуждават биолозите интензивно да учат какви типове животни могат да се заразят с ковид и да го популяризират както в градски условия, по този начин и в дивата природа. Експерименти и наблюдения от последните месеци демонстрират, че това по принцип е допустимо при огромни популации домашни котки и порове, както и измежду диви виетнамски плъхове.
Имайки поради сходни съображения, екип от молекулярни биолози, управителен от Мартин Лангейрейс, теоретичен помощник в " MSD Animal Health " в Нидерландия, е създал първата ваксина против ковид, приспособена за потребление особено при котки, само че и при някои други животни.
Това лекарство, изясняват учените, се основава на различен вирус, венецуелски конски енцефаломиелит (VEEV). Неговият геном е бил модифициран по подобен метод, че този патоген не е изгубил способността да навлиза в животинските кафези и да ги принуждава да създава вирусни протеини, само че е изгубил способността да се развъжда вътре в тях.
 Латвия с първи случай на ковид при котки Латвия с първи случай на ковид при котки
Латвия за първи път записва случай на кокта, инфектирана с ковид, заяви основният инфекционист на страната Уга Думпис. По време...
Подобен метод към този момент е употребен неведнъж за основаване на ветеринарни ваксини за редица други заболявания по животните, което доста е ускорило създаването на ваксини против COVID-19. След като тествали сигурността му при морски свинчета, биолозите почнали опити с котки.
След като са закупили няколко десетки котки от специфичен подслон, биолозите инжектирали телата им с ваксина в разнообразни дози и наблюдавали какъв брой добре животните понасят тези инжекции и дали имат имунен отговор. Както се вижда от тези наблюдения, имунизацията не е предизвикала забележими негативни странични резултати и е предиздвикала тялото на домашния любим да създава огромни количества антитела против SARS-CoV-2.
Впоследствие биолозите инжектирали котки с огромни дози ковид и следили по какъв начин имунитетът им реагира на това. Както се оказва, имунизацията изцяло защищава животните от зараза и предотвратява предаването на SARS-CoV-2 сред човеци.
Учените се надяват, че създадената от тях ваксина бързо ще премине всички стадии на инспекции и проби през идващите месеци. Изследователите допускат, че може да се употребява освен за отбрана на котки, само че и на други животни, склонни към зараза със SARS-CoV-2.
 Има ли потребност от ваксина против ковид и за животните? Има ли потребност от ваксина против ковид и за животните?
Домашните животни в бъдеще евентуално ще би трябвало също да бъдат имунизирани против ковид, с цел да се предотврати разпространяването на за...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР