Американски граждани, задържани в Иран, са преместени от затвора в домашен арест

...
Шепа граждани на Съединените щати, затворени в Иран, са били
Коментари Харесай

Шепа граждани на Съединените щати, затворени в Иран, са били преместени в домашен арест, в това, което американските новини съобщават, е първата стъпка в потенциална сделка за размяна на затворници между Вашингтон и Техеран.

Позовавайки се на хора, запознати със споразумението, New York Times съобщи в четвъртък, че петима двойни граждани на САЩ и Иран са били освободени под домашен арест.

Вестникът посочи трима от затворниците като Сиамак Намази, Емад Шарги и Морад Тахбаз и каза, че семействата на другите двама не разкриват самоличността им.

Четирима от тях бяха освободени в четвъртък от скандалния ирански затвор Евин в хотел в столицата Техеран, каза адвокатът на Намази Джаред Генсер пред Times. Петият затворник е освободен по-рано, пише вестникът.


Новината дойде на фона на нарасналото напрежение между САЩ и Иран, особено заради засиленото американско военно разполагане в Персийския залив, както и блокираните дипломатически усилия за съживяване на иранско ядрено споразумение.

Задържането на двойни американо-ирански граждани в Иран беше основен спор между двете страни, като семействата на задържаните призоваха администрацията на американския президент Джо Байдън да осигури тяхното освобождаване.

Братът на Намази, Бабак, каза в четвъртък, че е „благодарен, че Сиамак и другите американци в Иран са извън затвора Евин и ще бъдат под домашен арест“.

„Въпреки че това е положителна промяна, ние няма да се успокоим, докато Сиамак и другите не се върнат у дома; продължаваме да броим дните, докато това може да се случи“, каза той в изявление.

Остава неясно дали прехвърлянето на иранските американци под домашен арест отразява значителен напредък в евентуална размяна на затворници между двете страни.

През март иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан даде знак, че сделката за обмен на затворници с Вашингтон може да е близо – но САЩ отхвърлиха коментарите му като неверни.

Иран не призна веднага докладите в четвъртък.

Белият дом каза, че приветства трансфера, но повтори исканията затворниците да бъдат напълно освободени. „Въпреки че това е окуражаваща стъпка, тези граждани на САЩ... изобщо не е трябвало да бъдат задържани“, каза говорителят на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън.


„Разбира се, няма да се успокоим, докато всички те не се върнат у дома в Съединените щати“, добави тя.

Ню Йорк Таймс съобщи, че според потенциалната сделка администрацията на Байдън ще освободи „шепа ирански граждани, изтърпяващи присъди затвор за нарушаване на санкции срещу Иран“.

„Съединените щати също така ще размразят близо 6 милиарда долара от активите на Иран в Южна Корея, поставяйки средствата в сметка в централната банка на Катар“, каза вестникът, цитирайки хора, запознати със споразумението.

„Важно развитие“

Междувременно Генсер, адвокатът на Намази, каза, че преминаването към домашен арест е „важно развитие“.

„Въпреки че се надявам, че това ще бъде първата стъпка към окончателното им издаване, това е в най-добрия случай началото на края и нищо повече. Но просто няма гаранции какво ще се случи оттук нататък“, каза той в изявление.

Намази, бизнесмен, който през 2016 г. беше осъден по обвинения, свързани с шпионаж, които САЩ отхвърлиха като неоснователни, е задържан от Иран повече от седем години.

Баща му, Бакер, получи разрешение да напусне Иран през октомври за лечение, след като беше задържан по подобни обвинения, също отхвърлени от Вашингтон.

Шарги, рисков капиталист, беше осъден за шпионаж през 2020 г. и осъден на 10 години затвор, докато Тахбаз, британско-американски природозащитник от ирански произход, беше арестуван през 2018 г. и осъден на 10 години за „събиране и тайно споразумение срещу Националната сигурност на Иран”.

Сестрата на Шарги, Неда, каза в четвъртък, че семейството й „има вяра в работата, която президентът Байдън и правителствени служители са предприели, за да върнат семействата ни у дома, и се надява скоро да получи тази новина“.

„До този момент се надявам, че можете да разберете, че не смятаме, че ще е полезно да коментираме повече“, каза тя в изявление.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР