Американски епидемиолози свързаха различията в скоростта на разпространение и смъртността

...
Американски епидемиолози свързаха различията в скоростта на разпространение и смъртността
Коментари Харесай

Ваксината срещу туберкулоза ограничава разпространението на коронавируса?

Американски епидемиолози свързаха разликите в скоростта на разпространяване и смъртността от COVID-19 по света с това до каква степен всеобщо е поставяна имунизацията БЦЖ против туберкулозата, заяви medRxiv. Ваксината БЦЖ (BCG)- микроб на Калмет и Герен, е създадена през 1921 година Тя остава основно средство за битка с туберкулозата и до момента, въпреки и мнозина експерти да се съмняват в ефикасността й, изключително в случай че се употребява за възрастни, написа bg-voice.com.
„ Тези страни, в които не е имало универсална имунизация с БЦЖ, като Италия, Нидерландия и Съединени американски щати, са потърпевши най-вече от COVID-19. Освен това имунизацията с БЦЖ понижава и случаите на болест с новия ковид. Комбинацията от намалена смъртност и заболеваемост може да направи тази ваксина един от основните принадлежности в битката против кронавируса “, пишат учените, ръководени от Арън Милър от софтуерния университет на Ню Йорк.
Миналата седмица австралийски учени оповестиха, че стартират проучване дали имунизацията БЦЖ може да увеличи имунитета и по този начин да оказва помощ против новия ковид. За проучването си учените от Съединени американски щати са обработили статистически данни за потреблението на имунизацията БЦЖ във всички страни по света и са ги съпоставили с информация по какъв начин се развива в тях пандемията от COVID-19. Те са анализирали също по какъв начин въздейства равнището на опазването на здравето в тези страни върху разпространяването и смъртността от навия короанвирус. Това съпоставяне разкрило любопитна наклонност.
Макар и като цяло разпространяването и смъртността от новия ковид да зависели от стопански индикатори, в неголяма група страни, измежду които Съединени американски щати, Иран, Италия, Белгия, Нидерландия и други европейски страни това не било по този начин. Във всички тях не е правена всеобща имунизация с БЦЖ. В резултат, пишат учените, заразяването с новия ковид в тях е четири пъти по-високо, в сравнение с за цялата планета като цяло. Това е особено и за смъртността.
В страни като Бразилия и Япония, където имунизацията се слага непрекъснато от началото на предишния век, смъртността от COVID-19 е извънредно ниска по отношение на положението на стопанската система. В Китай имунизацията БЦЖ е поставяна всеобщо от началото на 50-те години на предишния век, само че това се приключва по време на културната гражданска война (1966 – 1976), когато са разпуснати съответните медицински структури.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР