Американски експерти са уверени, че Запорожката АЕЦ е проектирана, така

...
Американски експерти са уверени, че Запорожката АЕЦ е проектирана, така
Коментари Харесай

МО на Русия: САЩ са уверени, че евентуална авария в Запорожката АЕЦ не крие рискове за европейските страни

Американски специалисти са уверени, че Запорожката АЕЦ е проектирана, тъй че да вземе поради опцията от произшествия, в това число злополука на цивилен аероплан. Това сподели в четвъртък началникът на войските за радиационна, химическа и биологична отбрана (РХБЗ) на Въоръжените сили на Русия генерал-лейтенант Игор Кирилов, предава ТАСС.

„ Неслучайно в медиите всеобщо се цитират заключенията на експерти от Американската организация за надзор над въоръженията и разоръжаването (Вашингтон, Колумбия) и редица други сходни институции в западните страни, а не МААЕ, която има право да изготвя такива изводи, че възникването на огромна злополука на АЕЦ наподобява малко евентуално ", сподели още Игор Кирилов.

„ Според западните специалисти дебелината на бетонните укрития на нуклеарните реактори на станцията е 10 м, също така, станцията е проектирана и издигната, като се вземе поради нуждата от превъзмогване на следствията на такива произшествия като рухване на цивилен аероплан ", разяснява Игор Кирилов.

„ Американски специалисти са уверени, че в случай че артилерийски снаряди с огромен диаметър попаднат в хранилището за гориво на Запорожката АЕЦ, радиусът на радиоактивно замърсяване ще бъде 20 км, а рисковете за Европа ще бъдат минимални ", съобщи Игор Кирилов.

„ Те не изключват, че директно попадение на голямокалибрени артилерийски снаряди в изсъхнало вместилище за отработено нуклеарно гориво ще докара до радиоактивно замърсяване на региона в радиус до 20 км и спешна обстановка на нуклеарен реактор до най-много 30 км. В същото време се акцентира, че рисковете от разпространяване на радиация на територията на европейските страни се правят оценка като минимални ", сподели Игор Кирилов за заключенията на експертите от Американската организация за надзор над въоръженията и разоръжаването по отношение на опцията от нуклеарна злополука в АЕЦ.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР