Американски банкер е дал тайно дял в московската инвестиционна банка

...
Американски банкер е дал тайно дял в московската инвестиционна банка
Коментари Харесай

Фантомни дялове и "Северен поток" - как американски банкер опита да свърже Кремъл с Тръмп

Американски банкер е дал скрито дял в московската капиталова банка Renaissance Capital на непосредствен другар на Владимир Путин и е уреждал срещи на този другар с високопоставени американски чиновници, написа в свое следствие организация " Ройтерс ".

Името на банкера е Робърт Форсман, който в този момент работи в капиталовата банка Ю Би Ес в Ню Йорк. Той е заемал серия позиции във финансовия свят в Москва – в Dresdner Bank, Renaissance Capital и Barclays Capital. Приятелят на Путин – Матиас Варних, е член на бордовете на няколко следени от Русия компании.

Имейли от архива на Renaissance Capital от интервала 2007 – 2011 година демонстрират по какъв начин Форсман е основал околните си връзки с кръга на Путин и по какъв начин ги е употребявал. Те са част и от дългата борба за придобиването на петролната компания " Юкос " от съветската страна.

В изказване за " Ройтерс " Форсман е отказал да разяснява тези въпроси, тъй като те са обект на гражданско дело във Англия, само че отхвърля да е правил закононарушения. Мениджмънтът на Renaissance Capital е отказал да разяснява.

Името на Форсман се появи и в отчета на специфичния прокурор Робърт Мюлър за намесата на Русия в изборите през 2016 година Според него той е един от многото авторитетни фигури, протегнали ръка към Доналд Тръмп с напредването на кандидатурата му.

 Робърт Форсман
© Reuters

Робърт Форсман

През март 2016 година Форсман е поканил Тръмп на интернационален бизнес конгрес в Санкт Петербрг и е писал в имейла си към негов помощник, че високопоставени хора от Кремъл са имали интерес към претендента. Той е прецизирал, че избира персонална среща с Тръмп или негов управител, тъй като се тормози да разисква други тематики по " несигурния имейл ". По-късно той е желал срещи с някои от синовете на Тръмп, с цел да им съобщи поверителна информация. Според екипа на Мюлър няма доказателства, че екипът на президента е откликнал на тези предложения. Обвинения против Форсман няма, а интервюиран от екипа на прокурора, той споделя, че просто е желал да се показа добре пред Тръмп.

Тайното съглашение за фантомните дялове

През 2007 година Форсман е бил част от дребна група чиновници на Renaissance Capital, снабдили без възнаграждение с дял в банката близкия до Путин Матиас Варних, демонстрират имейлите за тази договорка.

Варних е служил в ЩАЗИ по същото време, когато Путин е работил за Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Дрезден. Сега той е основния изпълнителен шеф на компанията " Северен поток ". Работил е дружно с Форсман сред 2001 година и 2006 година в Dresdner Bank.

Използвайки каузи си в Renaissance Capital, той е опитал да прокара през нея най-малко три покупко-продажби, свързани с Кремъл, включителноч аст от придобиването на " Юкос ", което неотдавна холандски съд разгласи за нелегално. Висшият мениджмънт на " Юкос " води към този момент упоменатото дело във Англия поради това. В него Форсман и основателят на Renaissance Capital – Стивън Дженингс, са обвиняване, че са се възползвали от метода, по който Кремъл е злоупотребил с прехода към пазарна стопанска система.

 Матиас Варних
© Reuters

Матиас Варних

През 2007 година Форсман и сътрудниците му в детайли са коментирали по какъв начин да основат " съглашение за фантомни дялове " за " перспективен нов акционер ". Създаването на " фантомни дялове " е постоянно срещана спогодба сред компания и акционер – на него се дава обещание бъдещо заплащане в кеш, обвързано с цената на мислени дялове.

Две години по-късно Форсман е почнал да отваря на Варних порти в президентството на Барак Обама, помагайки му да се срещне с фигури от разузнаването и енергетиката. Сред една от тях банкерът е изразил мнение, че се надява тези срещи да се трансфорат в " задна врата " за Путин във Вашингтон.

Докладът на Мюлър

Освен опитите да се свърже с Тръмп по време на акцията, Форсман се е срещнал със съветника му за националната сигурност Майкъл Флин след успеха на изборите. Банкерът е споделил пред проверяващите, че е дал съвет на Флин към кого е по-добре да се обърне, в случай че търси формален канал за директна връзка с Путин – посланикът в Съединени американски щати Сергей Кисляк или кремълският консултант Юрий Ушаков.

Форсман се появява и във връзка със зетя на Тръмп Джаред Къшнър. Къшнър се е срещал с шефа на съветската банка ВЕБ Сергей Горков през 2016 година, само че отчетът не е съумял да откри какво е ставало на тези срещи. Връзката с Форсман е, че той също се е срещал с Горков в Москва тъкмо преди този момент.

 Фантомни дялове и
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР