Американски апелативен съд отсъди в полза на Oracle в спора

...
Американски апелативен съд отсъди в полза на Oracle в спора
Коментари Харесай

Oracle спечели дело срещу Google за ползването на Java в Android

Американски апелативен съд отсъди в интерес на Oracle в разногласието с Гугъл по иск за нарушени патентни права, заяви БГНЕС.
Делото, за което става въпрос, стартира преди няколко години, откакто Oracle подава иск против Гугъл като упреква интернет колоса, че употребява нелегално в операционната си система Android програмния език Java. Java дава опция да се създават и започват стратегии, написани на едноименния програмен език.
От Гугъл твърдяха, че тези елементи от Java, които се употребяват в Android, не попадат под отбраната на закона за авторските права. Както показват от Гугъл, тази операционна система е безвъзмездна и компанията не получава комерсиална облага от потреблението на платформата. Oracle твърди противоположното като декларира, че във всеки случай правата върху целия програмен език за приложенията, употребен в Java, са нейна благосъстоятелност.
На по-долна инстанция, съд в Сан Франциско зае страната на Гугъл като постанови, че потреблението на платформата от корпорацията не изисква лиценз и позволение от страна на Oracle. Oracle апелира и Апелативният съд във Вашингтон стигна до извода, че Гугъл употребява непозволено Java.
" Фактът, че Android е безвъзмездна операционна система не значи, че употребяваните от нея интерфейси на Java не носят на Гугъл комерсиална облага ", се споделя в решението на съда. Отбелязва се още, че Гугъл е съумяла да завоюва с Android над 42 милиона $ с помощта на вмъкването на реклама.
Решението на първата инстанция е анулирано. Делото се връща в съда в Сан Франциско, който би трябвало да дефинира каква отплата би трябвало да заплати Гугъл на Oracle.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР