Американската звезда в алпийски ски Микаела Шифрин е на крачка

...
Американската звезда в алпийски ски Микаела Шифрин е на крачка
Коментари Харесай

Ингемар Стенмарк припомни своята прогноза: Шифрин може да стигне 100 или повече победи

Американската звезда в алпийски ски Микаела Шифрин е на крачка от това да изравни върха за най-вече победи в стартовете за Световната купа, който е владеене на Ингемар Стенмарк. Легендарният швед приключи своята кариера в 86 триумфа, а сега Шифрин е с 85.

Американката, която единствено през този сезон има 11 победи, ще се цели в изравняването, а по-късно и в подобряването на достижението на Стенмарк по време на стартовете в Оре (Швеция) на следващия ден и в събота. Шведският курорт ще одобри надпревари в дисциплините великански слалом (петък) и слалом (събота).

Преди двата старта в Оре самият Стенмарк приказва пред медиите и подсети по какъв начин още преди четири години е планувал, че Шифрин освен ще усъвършенства неговия връх, само че и ще доближи до най-малко 100 победи в Световната купа. За разлика от Шифрин шведът реализира своите 86 триумфа единствено в слалома и гигантския слалом, до момента в който американката има триумфи във всяка една дисциплинираност от слалома до спускането. 

„ Щастлив съм за нея, тя в действителност го заслужава. Отлична скиорка е, с фантастична техника. Изключително надарена е. Освен това има доста приветлив тип. Така че съм удовлетворен, че ще бъде тъкмо тя “, сподели Стенмарк.

„ Никога не съм мислил дали върхът ми ще се задържи толкоз (от 1986 година), даже не си припомням деня, в който го направих. Не е значимо за мен. Разбира се, когато направих върха, помислих, че ще го запазя дълго време, само че знаех, че един ден ще бъда изпреварен.

„ Шифрин има всичко - положителни физически качества, отличен баланс и мощна душeвност. Тя е толкоз даровита, че останалите скиорки би трябвало да поемат съществени опасности да я победят и нормално вършат неточности. Докато тя може да кара по-сигурно и все пак печели “, добави още шведът.

„ Впечатляващо е, че тя има триумфи във всички дисциплини, тъй като аз в никакъв случай не съм правил това. За мен беше задоволително мъчно да упражнявам за слалом и великански слалом, а и нямахме толкоз надпревари. През първите ми пет години в Световната купа имаше приблизително по 15 надпревари на сезон - 7 слалома и 8 великански слалома. Това беше задоволително за мен. Но тя даже не знае какъв брой тъкмо старта има за година, може би 40. Не разбирам по какъв начин съумява да тренира за толкоз дисциплини. Или може би има супер гений и няма потребност да тренира толкоз, нямам визия.

„ Още преди 4 години си споделих, че тя ще бъде първата, която ще завоюва 100 надпревари и даже повече, в случай че е в положително здраве. Това е проблем при скиорите, в случай че не контузят колената си, имат проблеми с гърба.

„ Не знам още какъв брой ще се състезава (Шифрин ще навърши 28 години на 13 март). Жените нормално стопират по-рано, с цел да се посветят на фамилиите си. Може би до 32, 33 години, може да стигне и до 40. НО не съм сигурен, че тя желае това. Има други значими неща в живота, освен ските. Психиката е доста значима. Трябва да имаш положителни другари, постоянен персонален живот, да нямаш проблеми със фамилията или колегата.

„ Ще виждам надпреварите през уикенда. Пътувам, само че ще се опитам да ги виждам. Желая ѝ да има късмет и се надявам да усъвършенства върха ми скоро ", приключи Ингемар Стенмарк.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР