„Американската страна няма как да ни предостави F-16 като заместваща

...
„Американската страна няма как да ни предостави F-16 като заместваща
Коментари Харесай

Министър Димитър Стоянов: САЩ няма как да ни предоставят F-16 като заместваща платформа

„ Американската страна няма по какъв начин да ни даде F-16 като заместваща платформа и старателно ни предлага да продължим употребата на самолетите МиГ-29 докато е допустимо. Ние работим в тази посока. “

Това заяви министърът на защитата Димитър Стоянов пред Комисията по защита в Народното събрание. Министърът цитира публично писмо от Военновъздушните сили на Съединени американски щати, получено в Министерството на защитата. Министър Стоянов опроверга изказванията, че служебното държавно управление не е положило старания за реализиране на така наречен триъгълни покупко-продажби, посредством които България да даде на Украйна техника и въоръжение, като в подмяна получи от наши съдружници западни мостри.

„ Проведох срещи с министрите на защитата на Италия, Испания, Нидерландия, Съединени американски щати, Швеция, с представители на Франция. Въпросът бе обсъждан и с военните аташета на доста страни. Единственото предложение пристигна от страна-съюзник, която след това се отхвърли не тъй като ние нямахме предпочитание, а тъй като това въоръжение бе непосредствено предоставено на Украйна. За страдание времето за триъгълни покупко-продажби беше изпуснато от постоянния кабинет “, изясни министър Стоянов.

„ Не е правилно изказванието, че по време на постоянното държавно управление не са получавани оферти за даване на оръжия на Украйна. По времето на постоянното държавно управление са желани самолети Су-25, МиГ-29, и 122 –мм и 155 – мм муниции и друго въоръжение, само че тогава не е имало реакция “, безапелационен бе министър Стоянов.

Той акцентира, че министерството работи интензивно за модернизацията на Българската войска.

На съвещанието през днешния ден парламентарната комисия по защита одобри Доклада за положението на защитата и въоръжените сили на България през 2022 година Депутатите гласоподаваха единомислещо „ за “. Предстои отчетът да бъде гласуван в пленарна зала.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР