Американската полиция влезе в сблъсъци с протестиращи втора поредна нощ

...
Американската полиция влезе в сблъсъци с протестиращи втора поредна нощ
Коментари Харесай

Втора нощ сблъсъци край Минеаполис след убийството на чернокож

Американската полиция влезе в конфликти с протестиращи втора поредна нощ в предградие на Минеаполис , откакто служител на реда простреля 20-годишния Донът Райт в неделя, написа " Гардиън ".

Полицията наводни градчето Бруклин Сентър , употребявайки сълзотворен газ, зашеметяващи гранати и друга несмъртоносна мощ, с цел да разпръсне стотици стачкуващи, събрали се пред полицейския сектор.
 Убийство на негър от полицията провокира митинги до Минеаполис
Убийство на негър от полицията провокира митинги до Минеаполис

Жертвата е 20-годишният негър Донът Райт

Губернаторът на Минесота Тим Уолц издаде заповед за въвеждане на вечерен час, само че протестиращите подцениха вербалните нареждания на полицията да се прибират по домовете. Полицията изтласка протестиращите, които замеряха чиновниците на реда с предмети и скандираха името на убития негър.

Сблъсъците породиха часове след решението на полицията да разгласява фрагменти от камерите на забърканите служители на реда, които демонстрират гибелта на невъоръжения негър в неделя. Началникът на полицията Тим Ганън разказа стрелбата като случай, откакто видеото демонстрира служителя на реда Ким Потър да заплашва с потребление на тейзъра , само че сбъркала и разкрила пукотевица с огнестрелното си оръжие . Потър краткотрайно е освободена от служба, до момента в който тече следствието.

Police are now firing flash bangs, smoke and pepper balls into the crowd. Some are dispersing but others firing fireworks.
— Oliver Laughland (@oliverlaughland)
Райт бе спрян от полицията за пътно нарушаване и след това убит след сдърпване с полицията. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис приканиха отговорните да си поемат отговорността.

Бруклин Сентър е град на 16 километра северозападно от Минеаполис с население от 30 000 души, 29% са чернокожи. Напрежението в района е засилено поради процеса против Дерек Шовин, който е упрекнат за убийството на 46-годишния Джордж Флод. Процесът продължава трета седмица.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР