Американската медия New York Times заведе дело срещу OpenAI и

...
Американската медия New York Times заведе дело срещу OpenAI и
Коментари Харесай

New York Times съди OpenAI за това, че тренира ChatGPT с крадени статии

Американската медия New York Times заведе дело против OpenAI и техния сътрудник Microsoft в опит да приключи непозволеното потребление на нейни публикации за трениране на чатботове с изкуствен интелект.

NYT твърди, че двете компании заплашват съществуването му като " крадат " авторски материали на публицистите му и ги пресъздават - от време на време буквално - през отговорите на ChatGPT.

От месеци медията и OpenAI договарят за изискванията, при които световноизвестният чатбот употребява текстовете ѝ. Официалният правосъден иск до федералния съд в Манхатън алармира, че опитите за реализиране на съглашение са се провалили.
Новината за знаковия правосъден развой идва единствено седмици, откакто Axel Springer се контракти с OpenAI да споделя своите изявления с организацията за развиване на изкуствен интелект, тъй че ChatGPT да може да ги обобщи в действително време.Допускането му до архива на издания като Bild, Politico, Die Welt и други се оценяваше на няколко десетки милиона евро на година.Associated Press също подписаха самостоятелно съглашение, което дава на OpenAI права върху използването на базите им данни за трениране на езикови модели.
NYT обаче твърди, че основателите на ChatGPT употребяват наличието на медията " нелегално ", с цел да създават конкурентни артикули, заплашващи способността на медията да извършва същата услуга.

Въпреки че моделът копира информация в огромен мащаб от разнообразни източници, е засечен " необикновен акцент " върху вземането на публикации от New York Times.

Това изказване е подкрепено от личен разбор на медията върху ботовете, употребявани от AI-компании за добиване на информация от уеб страници.

" Ответниците се пробват да се възползват гратис от голямата инвестиция на The Times в публицистиката, като я използват за създаване на заменящи артикули без позволение или заплащане ", се споделя в правосъдния иск.

Жалбата не показва съответна сума на претендираното обезщетение, само че се допуска, че то може да доближи милиарди долари, в случай че съдът се произнесе в интерес на NYT.

От OpenAI излязоха със своя позиция, в която показват, че почитат правата на основателите и притежателите на наличие и желаят да си сътрудничат с тях, тъй че да подсигуряват изгоди от технологията и за самите медии.

" Преговорите ни с NYT бяха продуктивни и градивни, тъй че сме сюрпризирани и разочаровани от това развиване (съдебния иск, б.р.). Надяваме се, че ще намерим взаимноизгоден метод да работим дружно, както го вършим и с доста други издатели ", споделят в позицията разработчиците на ChatGPT.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР