Американската компания Tesla е изправена пред нова съдебна битка, след

...
Американската компания Tesla е изправена пред нова съдебна битка, след
Коментари Харесай

Скандал в САЩ: Tesla съзнателно продава бракми

Американската компания Tesla е изправена пред нова правосъдна борба, откакто притежател на Model 3 заведе дело, в което упреква автомобилния производител във „ фантомно прекъсване “ на неговата кола, заяви techcrunch.

Делото е в Окръжния съд на Съединени американски щати за Северния окръг на Калифорния и в него се споделя, че проблем в системата за автопилота на Tesla може да аргументи „ ненадейно прекъсване на автомобила и да понижи пазарната му стойност “.

Адвокатската адвокатска фирма на ищеца декларира, че Tesla умишлено е продавала дефектни транспортни средства на клиенти. Фирмата търси 5 милиона $ обезщетение от името на Хосе Алварес Толедо от Сан Франциско, като чака повече притежатели на Tesla да се причислят към препоръчан групов иск.

Според жалбата Алварес Толедо е имал „ неочакван непредумишлен спирачен недостатък “ няколко пъти, откогато е получил нов Model 3 през януари 2021 година Два пъти електрическият автомобил „ ненадейно е задействал спирачките и е понижил скоростта си към половината “.

Проблемът би трябвало да бъде затрупан от главната гаранция на Tesla, която се отнася за поддръжка и ремонт за четири години или 50 000 благи, се споделя в жалбата.

В делото се твърди, че Tesla е знаела за дефекта „ наред с други неща, предпроизводствени проби, потребителски недоволства, гаранционни данни, поръчки за ремонт на дилъри и следствия на Националната администрация за сигурност на придвижването по пътищата (NHTSA) “, само че не е изтеглила транспортните средства или не е предоставила на Алварес Толедо ремонт или подобаващ сурогат.

Всички коли на Tesla са оборудвани с усъвършенстваната система за подкрепяне на лидера Autopilot, която може да ръководи, форсира и стопира автоматизирано под наблюдението на лидера.

Това е едно от няколкото правосъдни каузи, заведени против Tesla единствено това лято за проблеми с Autopilot. Между май 2021 година и февруари 2022 година NHTSA е получила 354 тъжби, твърдящи ненадейно активиране на спирачките в Model 3 и Model Y от 2021 година и 2022 година NHTSA изиска от Tesla през август информация по отношение на технологията за сигурност като част от настоящо изследване на 830 000 транспортни средства на компанията, които включват автопилот.

Междувременно Tesla работи интензивно да пусне на пазара коли с новата технология за цялостно самоуправление (FSD). Главният изпълнителен шеф Илон Мъск сподели на конференцията Offshore Northern Shore в Норвегия, че се надява софтуерът за FSD, наследникът на Autopilot, който ще оскъпи колите с 15 000 $, да бъде необятно прибавен в Съединени американски щати до края на годината.

„ Проблемът е, че Tesla бърза да пусне тези функционалности на пазара, а технологията към момента не е подготвена и не е безвредна “, се споделя още в жалбата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР