- Американската компания с български корени Insurify привлече финансиране за

...
Коментари Харесай

Цел: Да се превърнеш в застрахователния Booking

- Американската компания с български корени Insurify притегли финансиране за 100 млн. $.
- Неотдавна виртуалният осигурителен сътрудник отвори офис в София, който ще работи по планове в региона на изкуствения разсъдък.
- Дружеството желае да се трансформира в един от най-големите онлайн брокери в Съединени американски щати, а след време и да се разшири към други пазари.

Американската застрахователна промишленост е един от най-конкурентните и сложни бизнеси в света. Което прави още по-трудни и опитите на който и да било състезател да я промени и да я опрости. Основаната в Бостън започваща компания с български корени Insurify счита, че е на прав път в това начинание, което се потвърждава и от привлечената от нея инвестиция през този месец за 100 млн. $. Ще й оказва помощ и новият екип разработчици в София, който занапред ще се разраства.

Insurify е основана преди осем години от българите Снежина Захария и Тодор Кирязов и Гиоргос Захария, който е и президент на метатърсачката Kayak. Компанията в действителност е виртуален осигурителен сътрудник, който употребява изкуствен интелект, с цел да съпоставя и предлага през платформата си застрахователни артикули. С набраното финансиране в настоящия рунд Б от 100 млн. $ общите вложения доближават 128 млн. $. От новото финансиране не става ясна оценката на Insurify, а вложители са досегашни акционери като Viola FinTech, MassMutual Ventures, Nationwide, Hearst Ventures, Moneta VC, както и новите Viola Growth и Fort Ross Ventures.
Идеята зад платформата
Идеята за Insurify хрумва на Снежина Захария преди години, до момента в който следва в MIT. Тогава тя претърпява лека злополука, която автоматизирано повишава цената на застраховката й. Така тя стартира да търси разнообразни варианти онлайн, посредством които да спести пари. " Разбрах, че когато се обърнеш към обособени компании, всяка предлага разнообразни цени и покритие. Което значи, че една оферта не може да бъде съпоставена елементарно с друга. Трябва човек да се образова, с цел да може да избере най-хубавото покритие по отношение на своя профил ", споделя Снежина Захария пред " Капитал ". Отваря файл, в който стартира да съпоставя другите предложения на пазара и по този начин стига до извода, че застрахователният й брокер няма никакъв интерес да й предложи по-добри условия или различен осигурител, тъй като задачата му е да получи най-високата награда. Така взема решение и да сътвори онлайн платформа за съпоставяне на другите предложения в автозастраховането дружно с Тодор Кирязов, който е продуктов шеф. Много им оказва помощ и брачният партньор й Гиоргос Захария, който е президент на Kayak и има доста огромен опит в построяването на системата за машинно самообразование и логаритми зад една от най-успешните американски платформи за съпоставяне на предложения на билети и почивки. " Той ни даде насоки и ни оказа помощ да избегнем грешките, които създателите на млади компании постоянно позволяват първоначално ", добавя Снежина Захария.
Капитал - брой 38 Началото е мъчно
Пазарът в Съединени американски щати има доста играчи, които не бързат да се включват в платформата, преди да видят кои други застрахователи участват. " Пазарът в Съединени американски щати е доста фрагментиран, голям брой консуматори купуват полици непосредствено от застрахователните компании. Единствените огромни застрахователи, които печелят в този фрагментиран пазар, са Progressive и Geico. Те държат към 54% от пазара. Всички други попадат в категорията " губещи ", тъй като имат приблизително по 5% пазарен дял. Те не доближават до доста клиенти, тъй като не разполагат с маркетинговите благоприятни условия на по-големите си съперници. Тази пазарна динамичност, дружно с упованията онлайн сегментът в Съединени американски щати да нарасне двойно до 2024 година дава положителни благоприятни условия ", споделя Снежина Захария. Според нея досега застрахователите постоянно са били нерешителни във връзка с присъединяване си в сравнителни платформи като Insurify, само че през последните пет години се е случила голяма смяна в настройките им и съвсем всички огромни компании от бранша в Съединени американски щати към този момент са в платформата.

Постепенно се натрупва сериозна маса от компании и консуматори. В момента Insurify работи в автомобилното, имущественото и животозастраховането, като първото е водещо като сегмент и е в пъти по-голямо от другите две. " Работим с над 100 компании, като всеки клиент може да избира приблизително сред 7 застрахователя. В някои щати има повече оферти, в други по-малко. Системата ни употребява логаритъм, който сортира най-хубавите полици за съответния потребителски профил ", споделя Захария. Insurify e лицензиран брокер, който получава комисиона за всяка продадена лавица. " Системата ни е основана на доста напреднала пробна платформа, която ни разрешава да вършим стотици проби във всеки потребителски сегмент, с цел да предложим най-хубавото покритие и осигурител за съответния неповторим потребителски профил. Имаме опцията да работим със застрахователите на комисиона, само че има и компании, които употребяват Insurify, с цел да поддържат марката си ", твърди съоснователят на компанията, която е и неин изпълнителен шеф. От Insurify споделят, че междинният им годишен напредък през последните три години е достигнал 151%. От 2016 година насам компанията е продала застраховки с покритие на стойност 170 милиарда $ на над 4 милиона клиенти, с което реализира 20-кратен растеж на приходите си от 2016 година
Офисът в София
Технологиите и нововъведенията са жизненоважна част от платформата на Insurify и затова компанията търси и най-хубавите разработчици. Преди няколко месеца беше открит подобен офис в София, като проектите за него са бързо да се разрасне. Всъщност Insurify взе съвсем подготвен екип, откакто съумя да притегли експертите в българския център на Skyscanner, който беше затворен през предходната година поради последствията от пандемията за туристическата промишленост. В момента екипът е от близо 20 души и до 12 месеца броят им може да бъде подсилен. Инженерите ще работят главно по развиването на опциите на изкуствения разсъдък в платформата на Insurify.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР