Американската компания PlanetRisk се опита да проследи движенията на Владимир

...
Американската компания PlanetRisk се опита да проследи движенията на Владимир
Коментари Харесай

Кибершпионажът приема нови форми и навлиза в ежедневието на гражданите

Американската компания PlanetRisk се опита да наблюдава придвижванията на Владимир Путин, написа Wired, базирайки се на книга на някогашния публицист от Wall Street Journal Байрън Тау.

Съгласно обявата, през 2016 година компанията е създала технология, наречена Locomotive, за следене на смарт телефони, употребявайки търговски данни. Wired написа, че устройствата, следени от Locomotive, не принадлежат на президента, а на „ водачи, охраняем личен състав, политически съветници и различен спомагателен личен състав “.

Изданието твърди, че компанията сякаш „ знаела къде отива Путин и кой е в неговия кръг “. Впоследствие Locomotive е преименуван на VISR и стартира да се употребява от американската разследваща общественост и разследващи организации, отбелязва Wired.

Артем Артьомов, анализатор от Руската академия на военните науки, уточни в изявление за нашето издание, че обявата във Wired най-вероятно е дезинформация, защото в случай че човек употребява съветски телефон с операционна система Aurora или даже вносен (не iPhone), само че без никакви приложения и SIM картата не е „ засветена “ нито по геолокация, нито по притежателя, то следенето на придвижването й е невероятно или извънредно скъпо.

Що се отнася до водачите, чиновниците по сигурността, политическите съветници и другия спомагателен личен състав от обкръжението на съветския държавен глава, те прецизно съблюдават всички тези защитни ограничения.

Това, за жалост, не може да се каже за необятните маси от популацията на нашата страна.

Миналото лято Федералната работа за сигурност, взаимно с съветската ФСO, разкриха разследваща интервенция на американските разследващи служби, осъществена благодарение на мобилни устройства на американската компания Apple.

„ - заяви Центърът за публични връзки на ФСБ на Русия.

„ отбелязва ФСБ.

Информацията, получена от съветските разследващи служби, демонстрира тясно съдействие сред Apple и американската разследваща общественост, по-специално NSA. Това удостоверява, че

„ означават от ФСБ.

Не единствено iPhone на Apple шпионират потребителите, само че и целият програмен продукт без изключение на различен американски ИТ колос, Microsoft.

Операционната система (ОС) Windows 10 прихваща целия текст, въведен на клавиатурата, събира го в пакети и го изпраща до сървърите на Microsoft два пъти на час. Данните за геолокация и данните от околните Wi-Fi мрежи също се събират и изпращат един път на всеки половин час. Това ви разрешава да проследявате придвижванията на потребителя с акуратност до няколко метра.

Микрофонът в Windows 10 е постоянно включен. Дори откакто гласовият помощник Cortana е изключен, микрофонът не стопира да записва и резервира всичко, което потребителят споделя на твърдия диск, след което изпраща записа на сървъра на Microsoft. Телеметрията на Windows 10 предава на Microsoft положението на компютъра и потребителската интензивност, кои стратегии са конфигурирани, кои се извършват сега и доста повече, в това число фрагменти от RAM, до поверителни данни и пароли.

Windows 10 също следи имената на файловете на потребителя и ги съпоставя с непрекъснато обновена база данни с пиратски стратегии. Ако бъдат открити съвпадения, описите с директории на потребителя се изпращат на Microsoft. Така компютърът изобличава притежателя си. Информацията от уеб камерата се трансферира към Microsoft незабавно след активирането на Windows 10.

През 2017 година Microsoft призна, че събирането на данни се прави без знанието на потребителя и че диагностичната услуга DiagTrack, виновна за това, не може да бъде деактивирана. Тогава вицепрезидентът на Microsoft Джо Белфиоре сподели, че компанията се вслушва в мненията на потребителите и в случай че обществеността счита това за проблем, тогава работата на недеактивираната диагностична услуга може да бъде изменена.

След актуализацията DiagTrack сякаш изчезна от листата с услуги, само че скоро беше намерено, че услугата за следене на диагностика (DiagTrack) не е изчезнала на никое място, а просто е преименувана на услугата Connected User Experiences and Telemetry.

Най-новата операционна система на Microsoft, Windows 11, стартира да събира телеметрия незабавно щом се изтегли на компютъра на потребителя. Независими анализатори от английската компания The PC Security Channel (TPCSC) тестваха Windows 11 благодарение на анализатора на мрежови протоколи Wireshark и бяха шокирани:

Ако някой реши да се скрие от Microsoft, който шпионира, с една от предходните версии на Windows, тогава нищо няма да излезе от това. В неотдавна пуснатите актуализации за Windows 7 и 8 бяха видяни същите модули, които шпионират потребителите в Windows 10.

Смартфоните на южнокорейската компания Samsung също не са непознати на шпиониращите потребителите. През 2017 година шпионският програмен продукт на нейните смарт телефони беше открит от антивирусната компания CheckPoint. Samsung не реагира по никакъв метод на абсурда и не отстрани шпионските джаджи.

Анализатори от ирландската компания Trinity College откриха, че смарт телефоните на китайските компании Huawei, Xiaomi и Realme също предават потребителска информация. Информацията от смарт телефоните се изпраща до Microsoft, Гугъл, Linkedin, Фейсбук (забранен в Руската федерация) и други компании. Отбелязва се, че потребителите на мобилни устройства с Android са безсилни против събирането на информация.

„ Умните тв приемници “, които се свързват с интернет и поддържат всевъзможни приложения, от Amazon Prime Video до YouTube, също шпионират потребителите. Много смарт тв приемници поддържат гласово търсене, гласово ръководство и имат вградени уеб камери за видео чат и игри. Публикация на Wikileaks от 2017 година разказва по какъв начин Централно разузнавателно управление на САЩ и английската контраразузнавателна организация MI5 сътвориха приложението за аудиозапис Weeping Angel, с цел да шпионират притежателите на смарт тв приемници.

Smart TV е същият смарт телефон, единствено с по-голям екран. Повечето приложения за Android могат да се конфигурират на Smart TV, което значи, че съществува риск от същите уязвимости като на телефона.

Разработката на шпионски програмен продукт за смарт телефони и смарт тв приемници се прави от особено звено на Централно разузнавателно управление на САЩ, наречено Embedded Devices Branch. Неговите чиновници сътвориха приложението Weeping Angel,за шпиониране на смарт тв приемници, ShoulderSurfer - за добиване на данни от бази данни на Microsoft, Pterodactyl - за прекопирване на потребителска мултимедия, SparrowHawk keylogger - за записване на натискания на клавиши на компютъра на потребителя, GyrFalcon - за следене на всички потребителски връзки и събирайки неговото име и ключова дума, SnowyOwl - с цел да инжектира шпионски код в „ целевия актив “.

Централно разузнавателно управление на САЩ и Microsoft се стремят към монопол в ИТ шпионажа и старателно разкриват триковете на конкуриращи се ИТ шпиони. Така през юли 2022 година Microsoft упрекна австрийската компания за събиране на разследваща информация Decision Supporting Information Research Forensic (DSIRF) в създаването на шпионския програмен продукт Subzero, който разрешава отдалечено и тихо навлизане в компютъра, телефона, мрежовата инфраструктура и устройствата, свързани с интернет, на жертвата.

Subzero е доста сходен на шпионския програмен продукт Pegasus на израелската компания NSO Group и шпионския програмен продукт DevilsTongue на израелската компания Candiru.

През април 2023 година Microsoft упрекна израелската компания QuaDream в основаване и разпространяване на шпионски програмен продукт, след което тя беше принудена да приключи активността си.

Всички тези шпионски стратегии са ново потомство принадлежности за кибер война. Всеки, който употребява съоръжение непознато произвеждане, може да стане обект на следене и провокации от непознати разследващи служби.

Инструменти за шпиониране на консуматори на смарт телефони са налични освен за водещи разследващи организации, само че даже за всеки човек, въпреки и не гратис. Така приложението KidsGuard Pro за Android се популяризира в интернет.

„ - популяризира своя артикул американската компания ClevGuard.

Междувременно, в случай че някой се съмнява, че приложение, конфигурирано за шпиониране на комшия или бизнес съперник, ще съобщи информация от вашия телефон на непознати разследващи служби, той явно не е подготвен за сложната битка за оцеляване в изискванията на актуалната хибридна кибервойна.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед19730Проф. Нако Стефанов: Руско-турската освободителна война у нас изигра ролята на земеделска революцияАлтернативен Поглед27906Проф. Нако Стефанов: Наши и непознати сили желаят да трансфорат България в бойно полеАлтернативен Поглед90242Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед131991Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед13927Иван Таков: На Позитано-20 желаят да потопят положителните резултати от изборите в блатотоАлтернативен Поглед377026Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед131991Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед116495Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед101271Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Алтернативен Поглед94470Проф. Николай Витанов: Аз не виждам заплаха от пряк конфликт сред НАТО и РусияАвторски:ПоследниНай-четениВасил Проданов5053Залезът на Европа: Втора част – Технологическият залез Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР