Американската компания Monotype, която притежава правата за тези шрифтове и

...
Американската компания Monotype, която притежава правата за тези шрифтове и
Коментари Харесай

Собственикът на шрифтове Times New Roman и Arial блокира достъпа до тях в Русия

Американската компания Monotype, която има правата за тези шрифтове и редица други, блокира достъпа до библиотеката си на уеб страницата за съветски консуматори.

В Русия затвориха достъпа до може би най-популярните шрифтове. Говорим за Times New Roman, Arial, Verdana, Tahoma и Helvetica. Това оповестява изданието " Ведомости ".

Правата върху тези шрифтове са благосъстоятелност на американската компания Monotype и в този момент достъпът до тях в библиотеката на уеб страницата е затворен.

Самият уебсайт Monotype в Русия е разполагаем, само че когато се пробва да отвори страница с азбучник от шрифтове, потребителят вижда известие за отхвърлен достъп. Въпреки това, когато употребявате VPN услуги, е вероятен достъп до шрифтовете.

Монотипните шрифтове се употребяват във всички известни операционни системи на Microsoft и Apple повече от 40 години. Най-популярните шрифтове Monotype към този момент са налични за съветски консуматори, да вземем за пример в пакета на Microsoft Office. Въпреки това още при започване на март Microsoft разгласи прекъсването на продажбите в Русия.

Сега можете да купувате единствено артикули, импортирани преди началото на войната в Украйна. " Ако в този момент можете да закупите пакет Microsoft Office в Русия, тогава приказваме за решение в кутия. Но това са " кутиите ", които бяха импортирани в Русия преди началото на март, остатъците. Нямаше нови партиди ", сподели ръководителят на аналитичната организация.

Руските адвокати считат, че затварянето на достъпа до каталога на шрифтовете Monotype към момента не е възбрана за потреблението им от клиенти от Руската федерация. Но съгласно техните прогнози това може да се случи скоро.

Руското законодателство обаче разрешава наложителен механизъм за лицензиране, когато даден артикул може да се употребява в страната даже откакто притежателят на правото откаже да даде лиценз – „ заради нуждата от отбрана на ползите на страната и обществото “.

Още през 2014 година, когато бяха наложени наказания против Руската федерация след анексирането на Крим и нашествието в Донбас, Monotype отхвърли да издаде позволение за потребление на шрифтовете си за някои съветски организации, да вземем за пример разработчици на програмен продукт за съветското министерство на защитата.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР