Американската компания Amazon зарадва инвеститорите с 9% ръст на приходите

...
Американската компания Amazon зарадва инвеститорите с 9% ръст на приходите
Коментари Харесай

Amazon се похвали с огромна печалба от инвестицията си в Rivian

Американската компания Amazon зарадва вложителите с 9% растеж на приходите през четвъртото тримесечие и облага от близо 12 милиарда $ от инвестицията в производителя на електрически транспортни средства Rivian, съобщи Си Ен Би Си

Акциите на Amazon скочиха с над 12% в извънборсовата търговия, откакто компанията регистрира облага от 14,3 $, или 22,75 $ за акция, спрямо 11,73 $ за акция през последното тримесечие на миналата година. Цели 11,8 милиарда $ от тази облага идват от инвестицията на компанията от над 1,3 мрлд. $ в Rivian, която дебютира на борсата  борсата Nasdaq през последното тримесечие на предходната година. Преди първичното обществено предложение на Rivian учредената от Джеф Безос компания притежаваше 22,4% от акциите клас А на производителя на електрически коли.

Компанията регистрира доходи от 137,4 милиарда $ за Q4, което е растеж с 9% в съпоставяне със същият интервал на миналата година, само че е малко под междинната прогноза за доходи от 137,6 милиарда $ на анализаторите, интервюирани от Refinitiv.

Подразделението за облачни услуги Amazon Web Services, което напоследък е главен мотор на растежа в компанията, още веднъж впечатли с положителни резултати. AWS записва доходи от 17,37 милиарда $ и оперативна облага от 5,29 милиарда $.

Онлайн търговията на дребно, върху която Amazon построи империята си, записва оперативна загуба от 1,83 милиарда. $ при продажби за 119,63 милиарда $.

Amazon също по този начин показа информация за приходите от реклама, отчитайки растеж от 32% до 9,72 милиарда $. Макар че е считан за второстепенен бизнес за Amazon, компанията е извънредно  успешна в привличането на рекламни доходи, като към този момент е трета на пазар в Съединени американски щати зад Гугъл и Фейсбук. Тя регистрира доходи от реклами в размер на 31 милиарда $ за цялата година, до момента в който Фейсбук записва доходи от 32,6 милиарда $, а Гугъл – 61,2 милиарда $.

Главният изпълнителен шеф на Amazon Анди Джаси, който предходната година наследи на поста Безос, съобщи, че пандемията продължава да носи провокации на компанията, изключително във връзка с пазара на труда. Миналата година компанията увеличи междинното равнище на възнаграждение на 18 $ на час в опит да притегли личен състав.

„ Както се очакваше, по време на празничния сезон имахме по-високи разноски, провокирани от дефицита на работна ръка и инфлационния натис. Тези проблеми не престават през новото тримесечие заради вълната от Омикрон. Въпреки тези краткосрочни провокации, ние продължаваме да се усещаме оптимисти и разчувствани от бизнеса, до момента в който излизаме от пандемията “, разяснява Джаси.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР