Американската компания Amazon е класирана на първо място в рейтинга

...
Американската компания Amazon е класирана на първо място в рейтинга
Коментари Харесай

Amazon стана най-скъпата марка в света

Американската компания Amazon е класирана преди всичко в рейтинга на най-скъпите марки в света. Тя изпревари миналогодишния водач Apple, излиза наяве от изследване на английската консултантска компания Brand Finance.

„ Amazon си върна лидерските позиции, макар че цената на марката през 2022 година понижа с 15% - от 350,3 до $299,3 милиарда $ ”, се показва в документа. Уточнява се, че спадът в " силата на марката " е 41,2 милиарда $, а други 13,7 милиарда $ са изгубени заради " промени във външните фактори ", само че бизнес резултатите на компанията са позитивни и компенсират загубата с 3,9 милиарда $.

Като цяло утежняването на оценката на Amazon от ААА+ на ААА и намаляването на цената на марката се дължи на обстоятелството, че след интервала на Ковид потребителите са станали по-критични към обслужването на клиентите на американската компания, настояват специалистите на Brand Finance. Освен това " периодите за доставка на поръчаните артикули са се нараснали ". Това е довело до понижаване на готовността на клиентите на търговеца на дребно да предлагат услугите му на други, се изяснява в отчета. Освен това премахването на световните ограничавания, свързани с ковид, докара до възобновяване на известността на офлайн извършването на покупки, което също способства за прочут спад в търсенето на услугите на Amazon.

Анализаторите на Brand Finance показват също, че цената на марката на миналогодишния водач Apple, прочут със серията си смарт телефони iPhone и други устройства, работещи с операционната система iOS, е спаднала с 16% през отчетния интервал - от 355,1 на 297,6 милиарда $, като този път американската корпорация заема едвам второ място в класацията. Това се дължи на спад в прогнозата за приходите на компанията, обвързван с спирането на веригата за доставки и дефицита на работна ръка на пазара, което, съгласно английски специалисти, " ще ограничи способността на Apple да създава съществени хардуерни артикули ".

Според методологията на Brand Finance " силата на марката " се пресмята благодарение на уравновесена система от индикатори, която включва оценка на вложенията в маркетинг, капитал на акционерите и бизнес резултати.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР