Американската комисия по търговията (FTC) изглежда започна разследване на скандала

...
Американската комисия по търговията (FTC) изглежда започна разследване на скандала
Коментари Харесай

Заради Cambridge Analytica неприятностите с правосъдието за Facebook не закъсняха

Американската комисия по търговията (FTC) наподобява стартира следствие на абсурда " Camridge Analytica ", който към този момент сътвори големи неприятности за обществената мрежа Фейсбук.
Според Financial Times FTC към този момент е изискала спомагателна информация от компанията на Марк Зукърбърг, само че не е прецизирала дали това е старт на публично следствие. Самият Зукърбърг, който трябваше да даде публично изказване за абсурда, е отменил събитието.
Освен FTC, въпроси към Фейсбук има от прокуратурата на два американски щата – Ню Йорк и Масачузетс. " Потребителите имат правото да знаят по какъв начин е употребена персоналната им информация, а компании като Фейсбук носят фундаменталната отговорност да пазят потребителите си ", сподели основният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман.
Междувременно Cambridge Analytica уволни основния си изпълнителен шеф Алекс Никс поради случилото се.
Скандалът в резюме
Използвайки непозволено персонални данни на 50 млн. консуматори на Фейсбук, Сambridge Analytica е основала поведенчески логаритъм за политически настройки. Този логаритъм може да се употребява (и според следствие на The Guardian е използван), с цел да бъде повлияно посредством психически способи на избрани групи гласоподаватели за смяна или затвърждаване на позицията им чрез потребление на обществените мрежи. Според данни, изнесени от Кристофър Уайли , става въпрос за най-малко 50 млн. консуматори. Уайли е индивидът, основал AggregateIQ - канадска компания, взела лъвския къс от бюджета на акцията Vote Leave за Brexit. Именно около акцията за Brexit се появяват обществено връзките сред AggregateIQ и Cambridge Analytica.
Зад Cambridge Analytica стои милиардерът Робърт Мърсър третият по величина донор за президентската акция на . Мърсър е прочут и като съсобственик на хедж фонда RenTech – де факто фондът ръководи Cambridge Analytica. Хедж фондът търгува на борсата посредством комплицирани логаритми, благодарение на които " превърта " комплицирани финансови принадлежности и ги маскира като дълготрайни активи чрез бързината на транзакцията, като в действителност става въпрос за активи на къси позиции. Това разрешава на RenTech да спести обществено 6,8 милиарда $ налози посредством пренасочване на финансови потоци към офшорни зони, твърди пред изданието WhoWhatWhy Мартин Шийл, някогашен шеф на дирекцията за престъпни следствия на Американската данъчна работа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР