Aмериканската икономика се възстановява от ковид рецесията, но заличаването на

...
Aмериканската икономика се възстановява от ковид рецесията, но заличаването на
Коментари Харесай

Американската икономика се възстановява, но белезите остават

Aмериканската стопанска система се възвръща от коронавирус рецесията, само че заличаването на някои стопански „ белези “ може да отнеме дълго време. Това съобщи пред Си Ен Би Си президентът на клона на Фед в Ричмънд Томас Баркин.

Под стопански белези той има поради вредите, оставени от пандемията, които ще подтиснат вероятностите за напредък в средносрочен и дълготраен проект.

„ Надявам се, че сме на ръба на завършването на това възобновяване “, разяснява Баркин по време на провелата се онлайн конференция Asian Investment Conference на Credit Suisse.

„ Разпространението на ваксини върви добре, броят на новите случаи и хоспитализациите пада, а фискалните тласъци ще оказват помощ за финансирането на насъбраното търсене на потребителите, които са изтощени от изолацията и най-сетне ще бъдат освободени от имунизацията и по-топлото време‘, добави той.

Американската стопанска система се сви с 3,5% през 2020 година спрямо миналата, сочат данните на  Бюрото за стопански разбор. Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) предвижда по-рано този месец, че брутният вътрешен артикул на Съединени американски щати ще нарасне с 6,5% през тази година и 4% през идната.

Баркин, който е член на Федералният комитет за отворения пазар (FOMC), отбелязва, че пандемията може да остави белег върху пазара на труда, давайки образец със международната финансова рецесия, след която пазарът се възвърне изцяло след цяло десетилетие.

Той отбелязва, че доста родители, изключително майки, са напуснали работа, с цел да се грижат за децата си, откакто учебните заведения и детските градини затвориха порти в опит да бъде лимитирано разпространяването на ковид.

Макар че се следи известно възобновяване, делът на присъединяване на хората с деца в работната мощ остава на към  6 процентни пункта под равнищата от преди пандемията.

„ Ако родителите, които напуснаха работната мощ не се върнат, това ще има дълготрайни отрицателни последствия за евентуалния напредък на Съединени американски щати “, разяснява Баркин.

Според него другите белези върху стопанската система са забележими измежду дребните бизнеси, които бяха наранени тежко от пандемията. Липсата на тези компании може да докара до загубата на доста нововъведения в американската стопанска система.

Той също по този начин означи, че Съединени американски щати да не са изправени пред непосредствена дългова рецесия, „ голямото нарастване “ на федералния дълг през последната година може да понижи способността на политиците и централните банкери да реагират на идната рецесия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР