Американската икономика регистрира най-големият си срив в историята, предава Си

...
Американската икономика регистрира най-големият си срив в историята, предава Си
Коментари Харесай

Тотален срив: Американската икономика се сви с рекордните 32,9%

Американската стопанска система записва най-големият си срив в историята, предава Си Ен Би Си.

Брутният вътрешен артикул на Съединени американски щати се е свил с 32,9% в интервала април-юни по отношение на първото тримесечие, сочат предварителните данни на Министерството на търговията. Този грамаден провал обаче е под прогнозата на анализаторите, интервюирани от Dow Jones, които чакаха спад от 34,7%.

Отчетеният през днешния ден спад е най-големият, откогато през 1947 година стартира да се води статистика за тримесечието.

Американската стопанска система към този момент публично е в криза, откакто през първото тримесечие на се сви с 5%, поставяйки завършек на 11-годишен интервал на напредък – най-дългият в историята на Съединени американски щати.

Спадът на Брутният вътрешен продукт от последното тримесечие е доста по-голям от този, регистриран през което и да е било тримесечие по време на международната финансова рецесия или Голямата меланхолия. За съпоставяне, най-големият срив през 2008 година бе регистриран през четвъртото тримесечие, когато американската икономка се сви с 8,4%. Предишният връх е от първото тримесечие на 1958 година, когато е регистриран спад от 10% на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати.

От министерството регистрират внезапен спад на потребителските разноски, износа, вложенията и разноските на обособените щати, като тези резултати се дължат главно на ограниченията против разпространяването на ковид.

Потребителските разноски, които са считани за главен мотор на растежа на американската стопанска система, паднаха с цели 34,6%. Общите бизнес вложения са се сринали с 27%,

Американският експорт се е намалил с 64,1% на годишна база, а вносът е паднал с 53,4%

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР