Американската икономика може да загуби потенциален растеж в размер на

...
Американската икономика може да загуби потенциален растеж в размер на
Коментари Харесай

Американската търговска камара предупреждава за мащабни загуби при късане на връзките с Китай

Американската стопанска система може да загуби евентуален напредък в размер на 1 трлн. $ и дълготрайна световна конкурентоспособност, в случай че Белия дом реши да преследва внезапно спиране на търговията с Китай. Това се споделя в оповестен в сряда отчет на организацията и Rhodium Group, представен от Си Ен Би Си.

Докато новият американски президент Джо Байдън наподобява подготвен да продължи да поддържа твърдата позиция на предшественика си Доналд Тръмп във връзка с Китай, създателите на отчета подчертават върху голямата цена, която може да коства на Съединени американски щати една всеобхватна, а не целенасочена, политика против Пекин.

Прогнозираните загуби съгласно отчета са следните:
До 2025 година Съединени американски щати ще губят по 190 милиарда $ годишно при нарастване на митата върху целия импорт от азиатската страна до 25%. В рамките на десетилетието Съединени американски щати могат да изгубят евентуален напредък в размер на 1 трлн. $ поради въвеждането на сходни цени.Ако Съединени американски щати продадат всичките си директни вложения в Китай, брутният вътрешен артикул на страната ще понесе еднократен удар от 500 милиарда $. Американските вложители ще изгубят финансови облаги от 25 милиарда $ на година.САЩ ще изгубят сред 15 милиарда и 30 милиарда $ годишно за  изнесени услуги, в случай че китайските разноските за туризъм и обучение паднат на половина спрямо интервала преди пандемията.
Работата по отчета от 92 страни стартира още през 2019 година - преди пандемията от ковид да засегне международната стопанска система

Отношенията сред Съединени американски щати и Китай се утежни доста през последните три години под ръководството на някогашния американски президент Доналд Тръмп, чиято администрация наложи редица мита върху вноса от Китай.

Загуба на световна конкурентоспособност

Цената на раздяла между двете най-големи стопански системи в света делеч не свършва с непосредствените стопански загуби.

Според отчета всеобхватните политики на Съединени американски щати във връзка с Китай ще обиден и други страни, които може да премислят връзките си с Вашингтон. В отчета се отбелязва още, че това ще докара до растеж на разноските на американските бизнеси и ще понижи конкурентоспособността им на международната сцена.

В отчета е обърнато особено внимание на резултатите от политиката на Вашингтон в сферите на авиацията, полупроводниците, химикалите и медицинските устройства.  Например, загубата на големия китайски пазар за самолети ще коства на Съединени американски щати 875 милиарда $ до 2038 година, означават създателите на нализа.

Според тях, с цел да бъде изпълнени задачите на националната сигурност, държавното управление на Съединени американски щати би трябвало да предприеме „ по-тясно съобразени дейности “, като да вземем за пример ограничение на износа на съответни софтуерни лицензи. Една цялостна възбрана върху присъединяване на американските компании на китайския пазар би имала доста по-големи последици за дълготрайната позиция на Съединени американски щати на международната сцена, се споделя още в отчета.

„ От сериозно значение е американските компании за произвеждане на чипове да запазят достъпа си до китайския пазар и да могат да влагат приходите от Китай в основаните в Съединени американски щати индустриална активност и научноизследователска и развойна активност, с цел да запазят лидерската си позиция в света и да разрешат на Съединени американски щати да дефинира стандартите в бъдеще “, означават от Американската комерсиална камара и Rhodium Group.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР