Американската енергийна компания Exxon Mobil Corp. запазва дивидента си, трети

Американската енергийна компания Exxon Mobil Corp. запазва дивидента си, трети ...

Exxon запазва дивидента въпреки тежките времена за петролната индустрия.


Американската енергийна компания Exxon Mobil Corp. запазва дивидента си, трети по големина сред компаниите от индекса S&P 500, подчертавайки своя ангажимент въпреки предизвикания от коронавируса срив на цените по-рано тази година, съобщава Bloomberg. Още по темата

На акционерите ще им бъдат изплатени по 87 цента за акция за текущото тримесечие, което съответства на размера за последните шест месеца, посочват от Exxon.

Петролният гигант изостава само от Microsoft Corp. и AT&T Inc. сред компаниите от S&P 500 по отношение на размера на дивидента за последните 12 месеца.

Спадът в цените на суровия петрол и свиването на търсенето на петрол и петролни продукти предизвика силни насрещни ветрове на световните енергийни пазари през настоящата година, помрачавайки перспективите за Exxon. Сега концернът финансира плащанията към инвеститорите чрез дълг за първи път от десетилетия.Ръководството на компанията обеща да се ангажира сериозно с изплащането на дивидента през юли, добавяйки, че ще отложи плановете за растеж, като също така съкрати работни места, за да защити интересите на акционерите. Дивидентната доходност се е повишила до над 10% през по-голяма част от последните пет седмици.

Източник: investor.bg