Американската частна компания "Спейс екс" изстреля поредната групировка с 60

...
Американската частна компания "Спейс екс" изстреля поредната групировка с 60
Коментари Харесай

Спейс екс изстреля поредната групировка от микроспътниците Старлинк

Американската частна компания "Спейс екс " изстреля следващата формация с 60 микроспътника "Старлинк " благодарение на ракетата-носител "Фалкон-9 ", заяви уеб сайтът на корпорацията.

В него се предаваше онлайн стартът от космодрума в Кейп Канаверал в щата Флорида. Първата степен на носителя е употребена и по-рано при четири предходни изстрелвания. Сътрудниците на компанията и този път съумяха да върнат незасегнат този детайл на "Фалкон-9 " на профилираната плаващата платформа в Атлантическия океан. Това стана към девет минути след старта на ракетата. Технологията за многократна приложимост позволявана компанията доста да понижи разноските си за галактическите стартове.

От "Спейс екс " възнамеряваха в четвъртък да изведат в орбита две групировки микроспътници "Старлинк " с период от четири часа. Но на по-късен стадий компанията реши вторият старт да бъде даден на 5 февруари.

Мрежата "Старлинк " би трябвало да обезпечи достъп до интернет на ползватели на всички места на планетата, в това число в труднодостъпните и слабонаселени райони при скорост 1 гигабит в секунда по стандартите на 5G. За задачата компанията има намерение да разположи в орбита 11 хиляди спътника, като въвеждането им в употреба възлиза на 10 милиарда $.

На първо време "Спейс Екс " възнамерява да обезпечи високоскоростен достъп до интернет за южните щати на Съединени американски щати, добавя Българска телеграфна агенция.

Deployment of 60 Starlink satellites confirmed
— SpaceX (@SpaceX)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР