Американската армия е скрила или омаловажила степента, в която огнестрелните

...
Американската армия е скрила или омаловажила степента, в която огнестрелните
Коментари Харесай

10-годишно разследва на АП: Пентагонът крие и омаловажава кражби на оръжия

Американската войска е скрила или омаловажила степента, в която огнестрелните й оръжия изчезват, доста подценявайки загубите и кражбите, даже когато някои оръжия се употребяват при улични закононарушения, написа АП.

Моделът на секретност и угнетяване на армията датира от близо десетилетие, когато " Асошиейтед прес " стартира следствие на отчетността на оръжията в армията. Длъжностни лица се бориха с публикуването на информация години наред, след което предложиха подвеждащи отговори, които опонират на вътрешните записи.

Военните оръжия не просто изчезват. Откраднатите оръжия са употребявани при стрелби, при грабежи и заплашване на хора и са в ръцете на нарушители. Крадци продават щурмови пушки на улични банди.

Армейските чиновници се позоваха на информация, която допуска, че единствено няколкостотин огнестрелни оръжия са изчезнали през 2010-те. Вътрешни отчети от армията, получени от АП, демонстрират загуби в пъти по-големи.

Усилията за угнетяване на информацията датират до 2012 година, когато AP подаде иск по Закон за независимост на информацията, търсейки записи от указател, където и четирите въоръжени служби би трябвало да рапортуват за загуба или кражба на огнестрелно оръжие.

Бившият вътрешен чиновник на армията, който ръководеше този указател, разказа по какъв начин е изготвил доклад за изгубените или откраднати оръжия на армията, само че по-късно научил, че неговите началници са блокирали освобождението му.

Докато АП продължава да упорства за информация, в това число посредством правни оспорвания, армията изготви лист на изчезналите оръжия, който толкоз бе очевидно повърхностен, че чиновници по-късно го отдръпнаха. След това те предоставиха втори набор от записи, които също не дават цялостния брой.

Тайната към сензитивна тематика се простира оттатък армията. Военновъздушни сили няма да дават данни за изчезнали оръжия, заявявайки, че отговорите ще би трябвало да изчакат иск за федерални документи, подаден от АП преди съвсем 2 години.

Министерство на защитата също не разгласява отчети за загуби на оръжия, които получава от въоръжените сили. Това би предоставило приблизителни бройки единствено за две години от интервала на изследване на АП от 2010 до 2019 година

Пентагонът спря постоянно да споделя информация за изчезналите оръжия с Конгреса преди години, явно през 90-те години на предишния век. Служителите на Министерството на защитата обявиха, че ще уведомяват законодателите, в случай че кражба или загуба дава отговор на определението за " забележителна ", само че такова съобщение не е правено най-малко от 2017 година

Преди няколко дни, когато АП за първи път разгласява следствието си, сенатор Ричард Блументал, D-Conn., изиска по време на чуване на Комитета по въоръжените сили на Сената, Пентагонът да възкреси постоянното докладване. В документално изказване до АП Пентагонът съобщи, че " чака с неспокойствие да продължи да работи с Конгреса, с цел да обезпечи подобаващ контрол ".

Блументал също оспори военния секретар Кристин Уормут за разпространяването на информация от нейния клон. " Ще се веселя да прегледам по какъв начин сме се справили с този проблем ", отговори Уормут. Тя се дефинира като " отворена " за ново условие за докладване и сподели, че броят на военните огнестрелни оръжия, получени от цивилни, евентуално е дребен.

Лошото водене на записи в обширните системи за инвентаризация на военните значи, че изгубени или откраднати оръжия могат да бъдат включени в регистри като безвредни. Прекъсванията на сигурността бяха явни чак до обособени звена, които унищожиха архивите, фалшифицираха инспекции на инвентара и пренебрегнаха процедурите.

Бриг. военачалник Дуейн Милър, чиновник на реда №2 в армията, сподели, че когато оръжието изчезне, казусът е задълбочено разследван. Той уточни, че делата за оръжия са дребна част от над 10 000 каузи за военни закононарушения, които армейските следователи откриват всяка година.

" Абсолютно имам вяра, че процедурите, които имахме, безусловно понижиха всяка загуба или кражба ", сподели Милър за личния си опит като пълководец. " Но случва ли се? Със сигурност е се случва. "

" Асошиейтед прес " стартира следствието на загубата и кражбата на военни огнестрелни оръжия, като зададе елементарен въпрос през 2011 година: Колко оръжия са в неопределеност в армията, морската пехота, флота и Военновъздушни сили?

На АП бе казано, че отговорът може да бъде открит в Регистъра на Министерството на защитата за дребните оръжия и леките оръжия. Тази централизирана база данни, която армията следи, наблюдава виталния цикъл на пушките, револверите, автоматите, картечниците и други - от складовете за доставяне до оръжейните единици, през разполаганията, до момента в който оръжието бъде унищожено или продадено.

Получаването на данни от регистъра обаче ще изисква публично искане по Закона за независимост на информацията.

Това искане, подадено през 2012 година, доближи до Чарлз Роял, тогавашният дълготраен граждански чиновник на армията, който отговаряше за регистрацията в " Редстоун Арсенал " в Алабама.

Роял бе привикнал със запитвания. Военните и цивилните правоохранителни органи му се обаждаха хиляди пъти всяка година, постоянно тъй като търсеха военно оръжие или го бяха намерили.

В отговор на настояването на АП, Роял извади и ревизира наново данните за изчезналите оръжия. След това Роял сподели резултатите на своя началник, заместник-командира на неговия отдел. " След като го получи, той сподели: " Не можем да го пускаме по този начин ", сподели Роял, който се пенсионира през 2014 година, в изявление предходната година.

Шефът му не споделя тъкмо за какво, само че Роял разяснява, че информацията, която той е подготвил за загуба на оръжия, е било строго рецензирана в армията.

" Цифрите, които щяхме да дадем, до известна степен щяха да изплашат всички ", сподели Роял - освен тъй като бяха огнестрелни, само че и тъй като военните трябваше да изискват непоколебим контрол над тях.

АП не съумя да се свърже с ръководителя на Роял, а представител на армията няма коментар по отношение на обработката на настояването.

През 2013 година армията съобщи, че няма да издаде никакви записи. АП апелира това решение и съвсем четири години по-късно армейските юристи се съгласиха, че записите в регистъра би трябвало да бъдат обществени.

Едва през 2019 година армията пусна дребна партида данни. Записите от регистъра демонстрират 288 огнестрелни оръжия за шест години. Въпреки че бяха в развой на основаване, отговорът бе очевидно повърхностен.

Стоейки в купчините в публичната библиотека в Декатур, Алабама, предходната есен, Роял прегледа седемте отпечатани страници от записи, които армията в последна сметка даде АП. " Това е неефикасно ", сподели той.

Показвайки му, че за няколко години армията оповестява единствено за едно изчезнало оръжие, Роял бе песимистичен. " От милионите, с които се занимават, това е неверно ", сподели той в по-късно изявление. АП апелира информацията от армията за повторно.

Данните даже не бяха точни в съпоставяне със записите на армейско престъпно следствие. Използвайки неповторимите серийни номера за всяко оръжие, АП сами идентифицираха 19 изчезнали огнестрелни оръжия, които не са в данните в регистъра. Това включва картечница M240B, за която част от армейската национална армия оповестява, че е изчезнала в Уайоминг през 2014 година

Армията не може да изясни несъответствието. Репортерите също по този начин подадоха още едно искане за наказателни каузи, формирани от армейски следователи.

В отговор Армейското командване на престъпните следствия изготви резюмета на закрити следствия за изчезнали или откраднати оръжия, елементи от оръжия, експлозиви или муниции.

Говорителят на армията подполковник Брандън Кели съобщи, че записите са " най-точният лист на физическите загуби на армията ". И отново, общият размер от предоставените записи - 230 оръжия през 2010 година - бе очевидно понижен брой.

Записите не отразяват няколко огромни завършени каузи и изключват открити каузи, които нормално лишават години. Това значи, че проверяващите оръжия, които интензивно се пробват да издирят, не са част от общия.

Първите два отговора на армията - 288 и 230 - са в несъгласие с вътрешен разбор, който в началото чиновниците отхвърлят ​​да са създали.

Запитан в изявление дали армията проучва трендовете на изчезнали оръжия, Милър отговори негативно - имаше доклад за убийства, изнасилвания и имуществени закононарушения, само че не и загуба или кражба на оръжие.

" Не отстранявам доста време за следене на тези данни ", сподели Милър.

Всъщност през 2019 и 2020 година армията популяризира служебни бележки, описващи загубата на военно оръжие като от " най-голямо значение ". Броят на изчезналите " оръжия и оръжейни съставни елементи остават същите или се усилват " през седемте години, обхванати от бележките, наречени " АЛАРАКТИ ".

Анализът на трендовете в документа показва кражбата и " пренебрегването " като най-често срещаните фактори.

Бележките регистрират 1 303 изчезнали оръжия от 2013-2019 година През същите седем години проверяващите записи, които армията съобщи, че са достоверни, демонстрират 62 изгубени или откраднати оръжия.

Данните, които могат да включват някои бойни загуби и може да включват повтаряне, получени от престъпни следствия и отчети за произшествия. Вътрешните бележки не са " меродавен документ " и не са деликатно проверявани предвид на общественото издание, сподели представителят на армията Кели.

Членовете на отдела за физическа сигурност на Милър наблюдават данните, макар че Милър споделя, че не е бил осведомен персонално с бележките, до момента в който АП не му е объранл внимание. Той изясни, че в случай че беше, щеше да ги показа.

" Когато се загуби едно оръжие, съм угрижен. Когато се изгубят 100 оръжия, съм угрижен. Когато 500 са изгубени, съм угрижен ", сподели Милър във второ изявление.

Всяка въоръжена работа би трябвало да осведоми Службата на министъра на защитата за загуби или обири. Този офис също не е съобщил данни пред АП, само че представителят Джон Кирби е дал подобен брой на изчезналите оръжия през последните няколко години. Числата бяха по-ниски от общите изчислени от АП.

" Не поставяме старания да прикриваме ", сподели Кърби. " Не поставяме старания да възпрепятстваме. "
 Байдън разгласи насилието с оръжия в Съединени американски щати за
Байдън разгласи насилието с оръжия в Съединени американски щати за " интернационален позор ", взима ограничения

" Насилието с оръжие в тази страна е зараза "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР