Американската актриса Упи Голдбърг се изправи пред редица критики, след

...
Американската актриса Упи Голдбърг се изправи пред редица критики, след
Коментари Харесай

Упи Голдбърг се замеси в скандал заради коментар в ефир за Холокоста

Американската актриса Упи Голдбърг се изправи пред редица рецензии, откакто разгласи в ефир, че Холокостът „ не е обвързван с расата “.

66-годишната ко-водеща на предаването „ The View “ по ABC трябваше да се извинява обществено след изказванията си, че еврейският геноцид, осъществен от нацистите, „ включва две групи бели хора “.

Нацистите, които са се определяли като арийска раса, по-висша от останалите, са умъртвили 6 милиона евреи по време на Холокоста през 20 век.

Темата попадна в токшоуто с присъединяване на Голдбърг поради решение на управлението на учебния съвет на Тенеси да забрани графичен разказ за нацистките лагери на гибелта по време на Втората международна война. „ Maus “ от американския карикатурист Арт Шпигелман показва евреите като мишки, а нацистите – като котки. Книгата е печелила редица литературни награди, само че е била неразрешена в Тенеси поради това, че „ сквернословието, голотата и изобразяването на самоубийство са несъответствуващи за 13-годишни деца “.



Носителката на „ Оскар “, която е модератор в „ The View “ от 2007 година насам, съобщи по тематиката: „ Изненадана съм, че фактът, че е имало голота, ви е предизвикал стеснение. Искам да кажа, че става дума за Холокоста, за убийството на шест милиона души, само че това не ви тормози? Ако ще вършиме това, тогава дано бъдем почтени. Защото Холокостът не е обвързван с расата. Не, не става дума за раса “.

Ко-водещият Джой Бехар отвърна, че самите нацисти са оповестили евреите за друга раса. Голдбърг обаче повтори тезата си, че не става дума за расови разлики. „ Става въпрос за нечовешко отношение на един човек към различен “, съобщи актрисата.

" Но тук говорим за превъзходството на белите ", отговори друга от водещите Ана Наваро. " Става дума за гонене на евреи “. Ко-водещата Сара Хейнс уточни, че нацистите " не са ги виждали като бели ".

Голдбърг обаче продължи: " Сменяте фокуса. Нека приказваме истината. Въпросът е методът, по който хората се отнасят един към различен. Това е проблем “.

Критиците укориха предаването, че популяризира рискова дезинформация. Джонатан Грийнблат - началник на „ Лигата против поругаването “, еврейска организация за битка с речта на омразата - написа в Twitter: " Не, Упи Голдбърг - Холокостът е за систематичното заличаване на еврейския народ от нацистите, които са го считали за по-нисша раса. Те ги дехуманизираха и използваха тази расистка агитация, с цел да оправдаят избиването на шест милиона евреи. Изкривяването на тематиката за Холокоста е рисково “.

Меган Маккейн - някогашна водеща на „ The View “, разяснява, че „ антисемитизмът е израстък и отрова, която от ден на ден се оправдава в нашата просвета и телевизия - и прониква в пространства, които би трябвало да шокират всички нас “.

Консервативният коментатор Бен Шапиро разгласява в Twitter откъс от нацисткия водач Адолф Хитлер, който написа в „ Моята битка “: " Дали самото им битие не се основава на една огромна неистина, а точно, че са религиозна общественост, до момента в който в реалност са раса? ".

Музеят на Холокоста в Съединени американски щати излезе с позиция, че " расизмът беше централна тематика в нацистката идеология и евреите не се определяха по вяра, а по раса. Нацистките расистки убеждения подхранваха геноцида и всеобщите убийства ". В известието им не се загатва името на Голдбърг, само че е ясно, че е ориентирано към нея.

На фона на възходящите рецензии - актрисата трябваше да се извини. " В днешното си предаване споделих, че Холокостът " не е обвързван с расата, а с нечовешкото отношение на един човек към различен ". Трябваше да кажа, че става дума и за двете ", написа тя в Twitter.

" Еврейският народ по света постоянно е имал моята поддръжка и тя в никакъв случай няма да бъде прекратена. Съжалявам за болката, която съм предизвикала ", добави Упи Голдбърг.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР