Американската актриса Глен Клоуз е обявена за председател на журито

...
Американската актриса Глен Клоуз е обявена за председател на журито
Коментари Харесай

Глен Клоуз ще бъде председател на журито на кинофестивала в Сан Себастиан

Американската актриса Глен Клоуз е оповестена за ръководител на журито на формалната секция на кинофестивала в Сан Себастиан, Испания, заяви уеб сайтът Дедлайн, съобщи Българска телеграфна агенция.

Седемдесетото издание на форума ще стартира на 16 септември и ще продължи до 24 септември.

Към Клоуз ще се причислят френската кастинг-режисьорка и режисьорка Антоанет Була, датската режисьорка Теа Линдебург, аржентинският продуцент Матиас Мостейрин, испанската писателка Роса Монтеро, режисьорът от Лесото Лемоханг Джеремая Мосезе и исландският режисьор Хлинур Палмасон.

Журито присъжда премиите " Златна раковина " за най-хубав филм и " Сребърна раковина " за най-хубав режисьор, най-хубаво актьорско осъществяване във водеща роля, най-хубаво актьорско осъществяване в поддържаща роля, както и оценки за операторско майсторство и сюжет.

Наградите ще бъдат оповестени и връчени на церемония закриването на фестивала на 24 септември.

За последно Глен Клоуз гостува в Сан Себастиан през 2017 година със " Съпругата ", който ѝ донесе осма номинация за " Оскар ".

По-рано беше оповестено, че испанският режисьор Алберто Родригес ще открие фестивала с кино лентата си " Затвор 77 ", който ще бъде прожектиран отвън конкурсната стратегия.

След като завърши отговорностите си като член на журито на кинофестивала във Венеция, носителят на Нобелова премия и " Пулицър " Казуо Ишигуро ще бъде в Сан Себастиан за представянето на кино лентата " Да се живее " ( " Living " ), на който е сценарист. Режисьор е Оливър Херманус, а основната роля е поверена на Бил Наи.

Продукцията е англоезична акомодация на класиката " Икиру " (1952) на режисьора Акира Куросава.

По-рано през годината беше обявено, че с почетни награди " Доностия " за изцяло творчество ще бъдат удостоени режисьорът Дейвид Кроненбърг и актрисата Жулиет Бинош.

Международният кино фестивал в Сан Себастиан се провежда годишно от 1953 година и се смята за един от най-престижните в Европа. Проявата няколко пъти се е превръщала в платформа за емблематични министър председатели в международното кино. В рамките на форума се състоя европейската премиера на " Междузвездни войни " и светът видя за първи път именития филм " Север-северозапад " (1959) на Алфред Хичкок.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР