Американската аерокосмическа компания Боинг преговаря с Обединените арабски емирства за

...
Американската аерокосмическа компания Боинг преговаря с Обединените арабски емирства за
Коментари Харесай

ОАЕ, а не Русия, ще прави шлюзов модул за окололунната станция Гейтуей

Американската аерокосмическа компания Боинг договаря с Обединените арабски емирства за градеж на шлюзов модул, който е необходим за окололунната станция " Гейтуей ”. Така ОАЕ ще заеме мястото на Русия в програмата " Артемис ”.

Новината бе обявена от репортерката на ОАЕ Саруат Насир, както и от Арс Текника.

Шлюзовият модул ще е нужен, с цел да могат астронавтите да излизат от станцията и да организират " галактически разходки ”.

Доскоро се предвиждаше този модул да бъде издигнат от Русия. Но тогавашният началник на съветската галактическа организация Дмитрий Рогозин отсече, че " Гейтуей ” е " прекомерно американоцентричен ” план и че не желае да играе ролята на втора цигулка за НАСА.

Но претенциите на Русия са прекомерно огромни – страната не е изстрелвала сполучливо задача до Луната или друга планета от 1988 година, когато беше осъществена марсианската стратегия " Фобос ”. За съпоставяне през 2021 година задача на ОАЕ (вярно, издигната главно от САЩ) влезе в орбита към Марс, а единствено преди няколко дни луноходът " Рашид ” излетя към Луната на борда на задачата на японския стартъп АйСпейс " Хакуто-Р ”. Така че в актуалния свят дори ОАЕ е по-напред от Русия, що се касае до междупланетните полети.

Планира се първият модул от окололунната станция " Гейтуей ” да бъде изстрелян в края на 2024 или 2025 година.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР