Американската администрация по храните и лекарствата в сряда разреши антивирусното

...
Американската администрация по храните и лекарствата в сряда разреши антивирусното
Коментари Харесай

FDA в САЩ разрешава първото хапче за лечение на Covid-19

Американската администрация по храните и медикаментите в сряда позволи антивирусното хапче на Pfizer, Paxlovid, за лекуване на Covid-19 , оповестява СиЕнЕн.

Това е първото антивирусно хапче Covid-19, позволено за приемане от заболели хора вкъщи, преди да се разболеят толкоз, че да бъдат приети в болница.

Високорисковите лица на възраст 12 и повече години, с позитивен тест за SARS-CoV-2 и дават отговор на изискванията за това лекуване ще би трябвало да получат наставление от доктор.

С Хапчето " би трябвало да се стартира допустимо най-скоро след диагностициране на Covid-19 и в границите на пет дни от появяването на признаците ", съгласно изказване на FDA.

Paxlovid комбинира ново антивирусно лекарство, наречено нирматрелвир и по-старо, наречено ритонавир, и се ползва като три хапчета, давани два пъти на ден в продължение на пет дни.

Миналата седмица Pfizer разгласява обновени резултати, които демонстрират, че лекуването понижава риска от хоспитализация или гибел с 89% , в случай че се ползва на високорискови възрастни в границите на няколко дни от първите им признаци . Ако се ползва в границите на първите пет дни от признаците, ефикасността е сходна: 88%.

" Днешното позволение на PAXLOVID съставлява още един голям образец за това по какъв начин науката в последна сметка ще ни помогне да победим тази пандемия , която даже след две години продължава да нарушава и опустошава живота по целия свят. Този пробив, за който е потвърдено, че доста понижава хоспитализациите и смъртни случаи и мооже да бъде взето вкъщи, ще промени метода, по който лекуваме COVID-19 и се надяваме, че ще помогне за понижаване на забележителния напън, пред който са изправени нашите здравни и болнични системи ", сподели в изказване ръководителят и основен изпълнителен шеф на Pfizer Алберт Бурла. " Pfizer е подготвена неотложно да стартира доставката в Съединени американски щати , с цел да помогне на PAXLOVID да бъде в ръцете на пациенти допустимо най-бързо. "

През ноември администрацията на Байдън разгласи, че ще закупи 10 милиона курса за лекуване за 5,295 милиарда $ . Президентът Байдън сподели, че е обнадежден от " обещаващите данни " от Pfizer и сподели, че лекарството " ще означи забележителна крачка напред в нашия път за излизане от пандемията ".

Той назова Paxlovid " евентуално мощен инструмент в нашата битка против вируса, в това число разновидността Омикрон ", само че акцентира, че имунизирането и приемането на бустерна ваксина остават " най-важните принадлежности, които имаме, с цел да спасим животи ".

FDA акцентира в изказване, че Paxlovid не е за предварителна защита преди или след експозиция на Covid-19 и " не е сурогат на имунизацията при лица, за които се предлага имунизация против COVID-19 и бустер доза ".

Отделно, Merck изиска позволение за незабавна приложимост за своето антивирусно хапче, молнупиравир . То бе предложен от съветниците на FDA при гласоподаване с 13 против 10 в края на ноември, откакто данните демонстрираха, че понижава риска от хоспитализация или гибел с 30% измежду високорисковите възрастни. Това е по-ниско от по-ранен разбор, който допуска, че може да бъде към 50%. FDA не разгласи дали ще позволи лекуването.

Remdesivir, продаван под комерсиалната марка Veklury, е единственият антивирусен препарат, утвърден от FDA за лекуване на Covid-19, само че се ползва се интравенозно, а не като хапче.
 ЕМА позволи новото Коронавирус хапче на Pfizer за незабавна приложимост
ЕМА позволи новото Коронавирус хапче на Pfizer за незабавна приложимост

Според производителя хапчето понижава хоспитализациите и смъртните случаи с съвсем 90 на сто
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР