Американската администрация настоява за Испания и ЕС да признаят Гуайдо

...
Американската администрация настоява за Испания и ЕС да признаят Гуайдо
Коментари Харесай

Тръмп настоява Испания и ЕС да прекъснат диалога с Мадуро

Американската администрация упорства за Испания и Европейски Съюз да признаят Гуайдо и да пресечен всички канали за разговор с Николас Мадуро , написа " Ел Паис ".

" Има огромен напън, няма да ви кажа кой, само че можете да си визиите , тъй че да гласуваме срещу основаването на тази група (създаването на интернационална контактна група за Венецуела в Европейски Съюз ) ", изяснява външният министър на Испания Хосе Борел.

На 23-и януари, посредством позвъняване от посолството на Съединени американски щати в Мадрид оповестиха на Испания, че: " Вероятно Гуайдо ще бъде разгласен за президент през днешния ден и ние ще го признаем ".

В публикация, оповестена същия ден в Wall Street Journal, вицепрезидентът Майк Пенс поддържа Гуайдо , с който се е срещал предходната седмица.

Съобщението се извърши няколко часа по-късно . Преди проява на стотици хиляди хора, които извършиха Каракас, Гуайдо постави клетва като президент на Венецуела. След по-малко от четвърт час Доналд Тръмп го припозна публично . След това пристигнаха латиноамериканските страни от по този начин наречената група от Рио, най-активните до момента в отхвърлянето на Мадуро, като се изключи Мексико.
 Европейски Съюз основава контактна група за осъществяване на избори във Венецуела
Европейски Съюз основава контактна група за осъществяване на избори във Венецуела

Заедно с латиноамерикански страни…

Новината засегна срещата на Борел в Мадрид с португалския му сътрудник Аугусто Сантос Силва . Двамата министри разискаха използването на по този начин наречената интернационална контактна група , която Европейски Съюз се съгласи да сътвори през октомври. Идеята беше няколко европейски и латиноамерикански страни да работят като медиатори за възобновяване на каналите за разговор сред Мадуро и опозицията.

Ръководителите на дипломацията на двете страни от Европейски Съюз с максимален интерес към Венецуела (почти половината от живеещите там европейци са испанци или португалци ) реагираха внимателно. " Няма да вършим нищо друго ", изясни Борел. " За нас не е задоволително Съединени американски щати да признаят Гуайдо ", добави Сантос. И двамата приканиха за нуждата да се резервира единството в Европейски Съюз .

Боръл ненадейно напусна конференция в Каса де Америка , с цел да участва на позвъняване в посолството на Съединени американски щати в Мадрид и да приказва с министър-председателя Педро Санчес от форума в Давос (Швейцария).

Декларациите на френския президент Еманюел Макрон в интерес на венецуелската съпротива контрастираха с мълчанието на Санчес .

Дипломатите , от своя страна, бяха п одозрителни към непредвидимите последствия от предприемането на невиждана стъпка . Не единствено за правни подозрения за самопровъзгласяването на Гуайдо, само че и за разкъсването на обичайна теория на Естрада , съгласно която дипломацията признава страната, а не държавното управление на деня .

За пръв път щеше да се признае президент, който не управлява държавния уред , макар че неговата правда е сложена под въпрос.
 Съединени американски щати: Русия да не протяга ръка на златото и петрола на Венецуела
Съединени американски щати: Русия да не протяга ръка на златото и петрола на Венецуела

Предупреждение и към Николас Мадуро…

В четвъртък, 24 януари , Борел се срещна с дипломат Дюк Букан III, представителя на Тръмп, поради догатката на Съединени американски щати за ролята на Испания и Португалия в Европейски Съюз относни този въпрос.

Той насочи две претенции: неотложно да се признае Гуайдо за законен президент и да се откаже поддръжка на какъвто и да е канал за разговор с Мадуро. " Съединените щати са уверени и са ни уведомили ", изяснява Борел в сряда в Конгреса, " че няма повече ходатайство , няма удобства, няма повече диалози, нищо повече " Да се изгорят всички мостове, да се изолира Мадуро и увеличи натиска, с цел да падне, оповестява " Ел Паис ".

На 25-ти , след Съветът на министрите, ръководителят на испанската дипломация разгласи, че Испания ще признае Гуайдо , в случай че в " относително къс интервал ", който не желае да посочи, Мадуро не разгласи избори с гаранции и под интернационален контрол.

Дори основаването на контактната група като че ли изпадна в съмнение . " Ние насърчихме тази концепция през последните месеци ... Готвеше се да се формализира..., само че събитията трансформираха събитията и ние приспособяваме работата си ", изяснява Борел.

На 26-и, Санчес за пръв път приказва обществено за венецуелската рецесия . След срещата в Давос с президентите на Колумбия, Еквадор и Коста Рика, даде на Мадуро осемдневен ултиматум .

Вчера, в Букурещ, Борел удостовери, че Испания ще признае Гуайдо в понеделник и Европейски Съюз най-сетне даде началото на контактната група , само че с лимитирана цел (да насърчи провеждането на избори във Венецуела) и избран период (90 дни). " Въпреки че някои от най-силните участници в този проблем ми споделят, че към този момент не е време за ходатайство, ние имаме вяра, че тя може да послужи ", твърди той.

" Времето е срещу демокрацията във Венецуела ", предизвестява американският дипломат в публикация за " Ел Мундо ", представен от " Ел Паис ".
 Гуайдо отсече: Опозицията във Венецуела отхвърля да води разговор с държавното управление
Гуайдо отсече: Опозицията във Венецуела отхвърля да води разговор с държавното управление

Обвини силите за сигурност, че заплашват фамилията му
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР