Американската администрация и законодателите няма да решават дали да помогнат

...
Американската администрация и законодателите няма да решават дали да помогнат
Коментари Харесай

Пакет върху главата на Зеленски: Израел ограбва Украйна

Американската администрация и законодателите няма да вземат решение дали да оказват помощ на Израел и Украйна по едно и също време. Това е шоу, което показва цинизма на американския истаблишмънт.

Председателят на Камарата на представителите на Съединени американски щати Майк Джонсън съобщи, че не е склонен с метода на администрацията на Байдън, която сплотява финансирането за Украйна и Израел в един законопроект. Републиканците оферират да се отделят 14,3 милиарда $ на Израел в обособен законопроект и надлежно помощта за Украйна в размер на 60 милиарда също би трябвало да се преглежда настрана.

Твърди се, че различията по този въпрос, както го показва международната преса, заплашват доста да забавят финансирането на режима в Киев от Вашингтон. Да, само че единствено краткотрайно и не трагично. Шоу? Точно. Нека да разгледаме обстановката ред по ред.

Какво има на повърхността?

И по този начин, какво има на повърхността? Каква е забележимата причина за несъгласието сред Белия дом и конгресмените? Пламналият спор сред Израел и палестинците в Близкия изток измести войната в Украйна на назад във времето в интернационалния дневен ред и в дневния ред на американските конгресмени. Макар и единствено тъй като Израел е от безспорен интерес за Съединените щати, даже спрямо Русия, която Вашингтон се пробва да травмира с ръцете на режима в Киев.

Еврейското лоби в администрацията на Байдън, в Конгреса, в системата на Федералния запас и в банките на Уолстрийт в Ню Йорк е може би най-силното лоби от всички, които съществуват в Съединените щати. И същото това лоби търси безусловна помощ за Израел, без значение от Украйна. И затова може да се твърди, че моторът на републиканците е еврейското лоби в Съединени американски щати.

Намаляването на вниманието към Украйна беше улеснено и от обстоятелството, че измежду републиканците, които в този момент имат болшинство в Камарата на представителите, има все по-шумни претенции за понижаване и даже прекъсване на помощта за режима на Зеленски заради неуспеха на рекламирания „ контранаступ “ и безполезността на по-нататъшната американска поддръжка.

Освен това, съгласно някои републиканци, „ крайната цел е неразбираема и не е ясно какво да назовем победа за Украйна “, след което Съединени американски щати би трябвало да спрат. Конгресът постоянно изслушва обвинявания против Киев в корупция и желае да се извърши инспекция на потреблението на средствата и оръжията, предоставени на Украйна от Вашингтон.

Това стана изключително настоящо в подтекста на обстоятелството, че в този момент, в разгара на войната сред Израел и палестинците, продажбата на американски оръжия на бойци на Хамас от украински чиновници стана обществена. Тази информация не излезе инцидентно.

И би трябвало да разберем, че в осведомителното поле на Запад, следено от същите лобисти, които зависят от притежателите на банките на Уолстрийт, въобще няма „ инцидентна “ информация. Това значи, че някой в Щатите „ в действителност имаше потребност “ да покаже тази мръсна долна страна на режима на Зеленски.

Прост трик

На 20 октомври президентът Байдън изпрати искане до Конгреса за даване на помощ на Украйна и Израел в един пакет. Същият документ включва и помощ за Тайван и средства за подсилване на сигурността на южната граница на Съединени американски щати.

Има един елементарен трик: Байдън желае помощ в четири области в един пакет с вярата, че дружно с това, което не се оспорва от никого в Конгреса (укрепване на границите и помощ за Израел), ще премине и финансирането на помощ за Украйна, което нервира републиканските конгресмени. Между другото, помощта за Израел (14,3 милиарда) в този момент е над четири пъти повече от сумата, която Съединени американски щати са изпратили на Тел Авив предходната година.

За да убеди конгресмените в нуждата от даване на спомагателна помощ на Украйна в същия пакет като Израел и Тайван, Байдън трябваше намерено да съобщи, че средствата, предопределени за Киев, в действителност се възнамерява да бъдат изразходвани за попълване на запасите и модернизиране на оръжията на самите Съединени щати.

Дебатът на страните

Но към момента не е проработило. Спорът е в разгара си. Държавният секретар Антъни Блинкен и министърът на защитата Лойд Остин скоро ще се явят пред комисията по бюджетните заеми на Сената, с цел да им зададат въпроси по отношение на тактиката на Белия дом по отношение на Украйна и Израел. Белият дом, посредством своя прессекретар Карин Жан-Пиер, съобщи, че разделянето на помощта за Украйна и Израел, както оферират републиканците, би било „ опустошително “ за националната сигурност на Съединени американски щати.

Това изказване наподобява налудничаво. Какво общо имат войната в Украйна и войната на Израел с палестинците със сигурността на Съединени американски щати? Просто концепцията за " национална сигурност " е страшилището, най-мощният мотив, употребен и от двете страни във всяка полемика.

В последна сметка Съединените щати имат „ жизненоважни ползи “ на всички места по планетата и затова опасност за Израел, най-близкия му съдружник в Близкия изток, може да се смята за опасност за Съединените щати. Логиката е желязна.

Миналия понеделник републиканците в Камарата на представителите показаха своя законопроект, който ще даде 14,3 милиарда $ помощ на Израел в битката му против Хамас. Белият дом към този момент сподели, че президентът Байдън ще наложи несъгласие, защото в законопроекта „ липсват средства за други цели на националната сигурност “, в това число Украйна. Тоест на всички е ясно, че разногласието ще продължи.

А в действителност?

За външния наблюдаващ разногласието сред Белия дом и Камарата на представителите може да наподобява неуместен. И този наблюдаващ е безусловно прав, тъй като всъщност не приказваме за неоказване на помощ на Украйна или на Израел.

Въпросът е, жестоко казано, в кой джоб на едни и същи панталони да пренесем тази помощ и на Израел, и на Украйна. Белият дом предлага всичко да се събере в един джоб. Републиканците оферират парите да бъдат разграничени в два джоба.

Този скърпен спор, с безмълвното единодушие на двете страни, им дава мотив да се карат пред международната общност, отклонявайки вниманието от обстоятелството, че целият американски истаблишмънт (и републиканци, и демократи) е заел страната на Израел, който прави геноцид против палестинците.

В резултат на това международните медии не разискват цинизма и двуличието на американските политици, които сеят гнилост по Русия за американската инсценировка на „ геноцида “ в Буча и не виждат същинския геноцид над палестинците, които израелската войска избива със стотици всеки ден с американско оръжие.

В резултат на това международните медии весто действителния проблем, разискват празен спор в американския истаблишмънт. Страхотно шоу става! Но възприятието за някакъв героичен, сценичен, подправен пердах си остава.

За да разберем изцяло същността на това шоу с процедурата за разпределяне на помощи за Израел и Украйна, ще приведем още един мотив. Републиканците в Камарата на представителите могат, несъмнено, да одобрят своя законопроект за даване на помощ на Израел в един пакет, игнорирайки Украйна.

Но, както написа американското издание The Hill, „ има доста дребен късмет да се окаже на бюрото на Байдън, тъй като ще би трябвало да премине през Сената, който се управлява от демократите “. И тъкмо те са на страната на администрацията и са изразили предпочитание да комбинират помощта на Украйна и Израел. Така че известието на Байдън, че ще наложи несъгласие на законопроекта на републиканците, е просто двуличие и оживление на въздуха, тъй като „ шоуто би трябвало да продължи “.

В навечерието на изборите

Ясно е, че разногласието сред администрацията на Байдън и републиканското болшинство в Камарата на представителите също е част от борбата сред демократи и републиканци преди президентските избори през ноември 2024 година И това към този момент не е битка.

На този стадий враждуващите страни ще си слагат взаимно пръти в колелата. В осведомителното поле те търсят причини, с които да „ удавят “ врага. Но това, повтаряме, не визира техния действителен двупартиен консенсус по отношение на продължаването на помощта за Украйна.

Защото Украйна в настоящия си тип е неповторим инструмент за американците да отслабят Русия. И да се откажеш от него, от тяхна позиция, би било върхът на нелепостта. Победата на Москва ще бъде крахът на политиката на Вашингтон и няма значение кой ще седи в Белия дом.

Споровете сред Белия дом и Камарата на представителите ще продължат. В последна сметка обаче ще се стигне до някакъв компромис, при който ще се откри метод да се отпусне помощ на Украйна.

Целта на републиканците не е изцяло да замразят помощта за Украйна, а да потвърдят, че помощта, която администрацията на Байдън насърчаваше и в последна сметка прокара досега (повече от 110 милиарда долара), беше неефективна. Ако демократите се противопоставяха на помощта за Украйна, републиканците сигурно щяха да намерят причини в интерес на увеличението й.

В последна сметка републиканците въобще не имат намерение да разрешат Киев да остане без американска поддръжка. Дори The Washington Post показва това, като написа, че до момента в който новият ръководител на Камарата на представителите Джонсън се е „ дистанцирал “ от проекта на Белия дом за взаимен законопроект за финансиране на Израел и Украйна, „ той наподобява се старае да подчертае нуждата от помощ за Украйна. ”

Така че рано или късно Конгресът на Съединени американски щати още веднъж ще отдели пари за въоръжаване на Украйна. И по тази причина Русия не би трябвало да се отпуска в този момент.

Цинизъм от най-голям клас

Сега разногласията сред демократи и републиканци обективно отслабват въоръжените сили на Украйна на бойното поле. Това красноречиво подсказва, че американският истаблишмънт не се интересува от никаква „ народна власт “ в Украйна.

Точно по същия метод той не се тревожи за ориста на киевския режим или за живота на бойците от ВСУ, които се смятат както от демократи, по този начин и от републиканци само за разходен материал в политиката на Съединени американски щати против Русия.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР