Американска ракета със спускаем модул се отправя към Луната за

...
Американска ракета със спускаем модул се отправя към Луната за
Коментари Харесай

Мисия Перегрин 1: Американска ракета отново се отправя към Луната с човешки останки на борда

Американска ракета със спускаем модул се насочва към Луната за първи път от 50 години насам. Това ще е първото кацане на американски галактически уред на повърхността на Луната след задачите " Аполо " през 1972 година.

Ракетата " Vulcan " е създадена от взаимното дружество на Lockheed Martin и Boeing, наречено United Launch Alliance. Успехът ѝ е от решаващо значение за бъдещето на тази компания и за желанието ѝ да измести господстващото в тази сфера частно сдружение SpaceX.

Безпилотната капсула от основаната в Питсбърг американска компания Astrobotic би трябвало да кацне на 23 февруари в зона, наречена Sinus Viscositatis. Това ще бъде първото - въпреки и безпилотно - кацане на Съединени американски щати на Луната от повече от 50 години.

Успехът обаче никога не е обезпечен. Миналия април японска компания се провали в сходна задача. Компанията Ispace уточни като причина погрешно пресмятане на височината на спускаемия модул. Малко след плануваното време за кацане на " Hakuto-R " на Луната Ispace изгуби връзка със спускаемия модул. Компанията допуска, че той е паднал на лунната повърхнина при приземяване. Ако беше сполучливо, това щеше да е първото в света кацане от частна компания на Луната. Сега следва вторият сходен опит.

Частни компании, измежду които и SpaceX на милиардера Илон Мъск, от години желаят да кацнат на Луната и да подхващат други галактически планове.

Американската галактическа организация НАСА работи все по-тясно с търговски снабдители по лунни планове, тъй като това се оказа ефикасен метод, от който съумява и да спести средства. И назад, бизнес моделът на частните компании, които желаят да опознаят Космоса, до момента постоянно е подвластен от държавния интерес.

Най-новата задача " Peregrine 1 " е образец за това. Частното сдружение работи по плана благодарение на НАСА, която макар че е неговият главен финансов спонсор е единствено един от представителите в него.

LIFTOFF of the first United Launch Alliance!
— ULA (@ulalaunch)
На борда на капсулата ще има и научни опити и търговски товари от други страни, в това число Германия, Мексико и Обединеното кралство. Astrobotic да вземем за пример си партнира с немската транспортна компания DHL, с цел да изпрати в Космоса дребни сувенири, в това число " фотоси, книги и парче от планината Еверест ".

" Peregrine " ще придвижва и човешки остатъци от две участващи в плана погребални организации - Elysium Space и Celestis. Последната даже е предлага да придвижи тленните остатъци след кремация против начална сума от към 13 хиляди $.

Това решение провокира неодобрение измежду представители на народа Навахо - най-голямата група индианско малцинство в Съединени американски щати. Тя счита, че допускането на човешки остатъци до лунната повърхнина би провокирало огорчение за доста култури на коренното население, които считат Луната за свещена.

На борда на роботизирания спускаем уред има и пет научни инструмента, които ще се употребяват за проучване на повърхността на Луната.

Това обаче няма да е първият обект, който ще се опита да кацне на земния сателит. Първият от опитите за кацане на Луната през 2024 година ще бъде сбъднат от Японската галактическа организация (Jaxa) и се чака да се случи на 15 януари.

Междувременно Китай също продължава с напъните си да развива галактическата си промишленост и възнамерява нова задача в Космоса, която да се случи средата на годината.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР