Американска лаборатория успя да постигне за първи път многократно запалване

...
Американска лаборатория успя да постигне за първи път многократно запалване
Коментари Харесай

Ядреният синтез навлиза в „нова ера“ след голям пробив

Американска лаборатория съумя да реализира за първи път неведнъж запалване на нуклеарен синтез благодарение на лазерни лъчи, елмаз и злато...

Емил Василев преди 37 секунди 2 Сподели

Най-четени

АвтомобилиЕмил Василев - 10:00 | 17.12.2023

10 от най-впечатляващите атмосферни мотори, създавани в миналото

IT НовиниЕмил Василев - 9:00 | 17.12.2023

Учени откриха просто решение за основаване на компактни реактори за термоядрен синтез

IT НовиниДаниел Десподов - 17:01 | 16.12.2023

Германски стартъп ще завоюва 100 млн. евро, като трансформира жилищата във въглеродно неутрални

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Учени съумяха за първи път да провокират неведнъж запалване на нуклеарен синтез, което е значим стадий в постигането на съвсем неограничена чиста сила в голям мащаб.

Екип от Националната лаборатория „ Лорънс Ливърмор “ (LLNL) в Съединени американски щати реализира запалване на термоядрен синтез през декември предходната година, като за първи път в историята създаде чиста облага на сила от термоядрена реакция.

Постижението беше оповестено от физиците за „ исторически миг “, който в този момент учените от LLNL повториха още три пъти.

Лабораторията употребява Националната запалителна апаратура (NIF), с цел да изстреля 192 лазерни лъча към замразена пелета от изотопи, намираща се в диамантена капсула, окачена в златен цилиндър.

Получената реакция възпроизвежда същите естествени процеси, които се следят в Слънцето и води до рекордно нарастване на силата с 89%. Според научното списание Nature, това е било задоволително за сваряване на чай, само че увеличението на тази потвърдена идея може да възвести „ нова епоха “ в енергетиката.

Нито една друга лаборатория не е повторила сполучливия опит на LLNL към този миг.

„ Мисля, че всички би трябвало да се гордеем с това достижение. “

казва пред списанието Ричард Таун – физик, който управлява научната стратегия на LLNL

Ядреният синтез беше включен в дневния ред на Конференцията на Организация на обединените нации по изменението на климата (COP28) по-рано този месец, като държавните управления се споразумяха да ускорят общите старания за създаване на технологията.

„ Все повече се приближаваме към действителност, задвижвана от нуклеарен синтез и в това време – да, съществуват обилни научни и инженерни провокации. Внимателното обсъждане и премислената политика ще бъдат от решаващо значение за превъзмогването на тези проблеми. “

заяви американският делегат по въпросите на климата Джон Кери на срещата на върха в Дубай

Китай, Япония, Русия и Европейския съюз също влагат обилни средства в проучвания в региона на нуклеарния синтез, като съгласно Асоциацията на промишлеността за нуклеарен синтез досега са вложени над 6 милиарда $.

Реакторът JT-60SA, който е най-големият в света сега, и който се намира в Япония ще се опита да създаде термоядрено запалване през идващите месеци, а сега във Франция сега се строи още по-голям реактор, който ще измести JT-60SA.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР