Американска археологическа мисия от Нюйоркския университет е открила зоопарк от

...
Американска археологическа мисия от Нюйоркския университет е открила зоопарк от
Коментари Харесай

Археолози откриха "зоопарк" от мумифицирани животни в древноегипетския град Абидос

Американска археологическа задача от Нюйоркския университет е разкрила " зоопарк " от скотски мумии при разкопки в храма на древноегипетския фараон Рамзес Втори в Абидос, заяви Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет. Находката хвърля светлина върху непознати до момента култове обреди.

Най-значимото изобретение са над две хиляди мумифицирани глави на овни от Птолемейския интервал. Наред с тях учените са попаднали и на мумии на кучета, диви кози, крави, газели и мангусти. Мумифицираните остатъци, част от които със непокътната обвивка от ленена тъкан, са открити в неотдавна намерено помещение в северната част на храма.

Удивително огромният брой мумифицирани овни, евентуално като оброчни блага, свидетелства за невиждана паметна процедура в Абидос през интервала на Птолемеите, отбелязва ръководителят на задачата Самех Искандер. Според него, това демонстрира, че паметта на Рамзес Втори е била почитана в античния град хиляда години след ръководството му.

Екипът е разкрил и огромно дворцово здание с необикновена архитектура и стени с дебелина към пет метра, което датира от края на Шестата династия на Старото царство на Древен Египет (около 2181 година прочие н. е.). Археолозите са изкопали и документирали голям брой скулптури, папируси, кожени произведения и обувки.

Районът на Абидос е бил обитаем още по време на додинастическия интервал. Там са открити две плочи със описи на фарони, които служат на египтолозите като ключ за сформиране на хронологията на древноегипетските династии и за дешифриране на йероглифите.

Източник:БТА

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР