Американката Ша`Кари Ричардсън спечели титлата в спринта на 100 метра

...
Американката Ша`Кари Ричардсън спечели титлата в спринта на 100 метра
Коментари Харесай

Американка взе златото на 100 м на световното по лека атлетика

Американката Ша`Кари Ричардсън завоюва купата в спринта на 100 метра при дамите на Световното състезание по лека атлетика в Будапеща (Унгария). Ричардсън победи с най-хубав персонален резултат и връх на шампионатите от 10.65 секунди, а второто място остана за представителката на Ямайка Шерика Джаксън с 10.72 секунди.

Бронзовото отличие стана владеене на друга спринтьорка от Ямайка 36-годишната Шели-Ан Фрейзър-Прайс с 10.77 секунди, което бе нейно най-хубаво достижение за сезона.

Ричардсън бе трета в своята полуфинална серия с 10.84 секунди, само че съумя да се класира за финалното тичане по време. Американката, която пропусна Олимпиадата в Токио поради позитивен тест за марихуана и не съумя да се класира за Световното състезание през предходната година, шокира фаворитките от Ямайка след извънредно мощни финални метри. Седем от деветте финалистки на 100 метра бягаха под 11 секунди.

Световният рекордьор в зала Юг Фабрис Занго от Буркина Фасо завоюва купата в тройния скок при мъжете в Будапеща. Златото е първо в историята на страната от шампионати на планетата по лека атлетика. Фаворитът Джейдън Хиберт от Ямайка, международен първенец при юношите, отпадна от конкуренцията. 18-годишният Хиберт, който държи най-хубавия резултат в света за сезона - 17.87 метра се контузи при първия си опит и се отдръпна от надпреварата.

30-годишният Занго, втори в международната класация, скочи 17.64 метра при петия от шестте си опита, изпреварвайки кубинеца Ласаро Мартинес, който заслужи сребърния орден със 17.41 метра, макар че направи фаул в три от опитите си. Бронзът остана за различен кубинец Кристиан Наполес със 17.40 метра, негово най-хубаво персонално достижение.

Юг Фабрис Занго, който донесе на Буркина Фасо първи олимпийски орден с бронза си от Токио, е сребърен медалист от Световното шампионати през 2022-а и трети през 2019-а.

Американецът Грант Холоуей завоюва третата поредна международна купа в бягането на 110 метра с трудности при мъжете. 25-годишният Холоуей, сребърен медалист от Игрите в Токио, завоюва златото в в Будапеща с най-хубавия си резултат за сезона – 12.96 секунди.

Той остави зад себе си олимпийския първенец от последната Олимпиада и бронзов медалист от Игрите в Лондон през 2012 година Хансле Парчмънт от Ямайка с 13.07 и различен американец Даниел Робъртс, който приключи за 13.09 секунди.

Титлата в хвърлянето на диск при мъжете завоюва олимпийският първенец от Токио Даниел Стол (Швеция) с връх на шампионатите от 71.46 метра. За него златният орден е втори от Световни шампионати след този от 2019-а в Доха. Среброто сграбчи първенецът от 2022-а Кристиян Чех от Словения със 70.02 метра, а бронзът стана владеене на 20-годишния литовец Миколас Алекна с резултат 68.85 метра.

Източник: БНР

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР