Американец на 57 години е първият човек, на когото успешно

...
Американец на 57 години е първият човек, на когото успешно
Коментари Харесай

За пръв път на човек успешно е присадено свинско сърце

Американец на 57 години е първият човек, на който сполучливо е присадено сърце от генетично модифицирано прасе. Три дни след пробната 7-часова интервенция в Балтимор Дейвид Бенет се усеща добре, оповестиха лекарите.

" Ще умра или ще си направя трансплантация ", споделя Бенет ден преди комплицираната процедура. Това е била последната вяра за спасяването на живота му, въпреки към момента да не е ясно какъв брой дълго ще живее със свинско сърце. " Знам, че е скок в незнайното, само че е последният ми избор ", цитира думите му Би Би Си.

За интервенцията на Медицинския центърна Университета на Мериленд е обещано особено изключение от медицинския регулатор на Съединени американски щати, тъй като Бенет е разгласен от експертите за несъответствуващ да присаждане на човешко сърце. Това е положение, което лекарите нормално афишират, когато човек е в доста тежко здравословно положение.

Трансплантацията е резултат на години проучвания и може да промени живота на хиляди хора по света, добавя Би Би Си. Само в Съединени американски щати от дефицит на органи за присаждане всеки ден умират 17 души, а над 100 хиляди са в листата с чакащи.

Ксенотрансплантацията, както се назовава опцията за присаждане на скотски органи в човешко тяло, е известна от години и се ползва при промяна на сърдечна клапа с такава от свинско сърце. През октомври миналатагодина хирурзи от Ню Йорк оповестиха, че сполучливо са сложили свински бъбрек на собствен пациент, само че става дума за човек в положение на мозъчна гибел без шансове да се възвърне.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР