Америка остава най-великата сила, но загуби обаяние пред очите на

...
Америка остава най-великата сила, но загуби обаяние пред очите на
Коментари Харесай

Професор Андрей Пантев: Ситуацията днес е като в навечерието на Първата световна война

Америка остава най-великата мощ, само че загуби омагьосване пред очите на света. Когато две православни страни се бият, някой трети потрива ръце, споделя изтъкнатият историк в изявление за вестник

Професор Андрей Пантев е един от най-уважаваните и ерудирани български учени-историци. Преподавал е в Съединени американски щати и Англия, народен представител в три Народното събрание. Винаги е подготвен да направи параленост сред вчерашния ден на България и през днешния ден, освен това с забавни образци, с тънко възприятие за комизъм и с от време на време не до такава степен лицеприятни наблюдения за сънародниците си.

- Четиридесет и седмото национално заседание отива в история. Бил сте депутат в три Народното събрание, какво е мнението ви за настоящия, професор Пантев?

- Наблюдавайки го от моя диван, намирам, че преобладават симулативните заявления и фарисейските обещания по отношение на действителната обстановка и близкото бъдеще на нашето благо родно място. Правителството изкара шест месеца. Какъв коментар мога да направя за него? Добре боравят с 300-400 думи от парламентарния речник, добре са облечени, добре заобикалят директните въпроси. Въобще у нас се заражда концепцията за професионалния политик, която сама по себе си не е неприятна. Но хора, които до момента са управлявали компании, предприятия или фондации не всеки път могат да ръководят цяла страна...

- Дори да са приключили в реномирани университети на Запад като „ Харвард, да вземем за пример?

- Намирам, че думата „ Харвард “ леко олекна в очите на българите. „ Харвард “ е комплекс от влиятелни образователни заведения. Дори и аз със скромната си персона имах една още по-скромна лекция за Александър Батенберг там - в „ Бостън колидж. Така че пребиваването в едно образователно заведение, даже и неговото довеждане докрай, не е гаранция, че си подобаващ за поста, който заемаш или се стремиш да го направиш.

- Един мастит политолог разви тезата по една телевизия, че в България е била осъществена гражданска война, почнала от площадите през 2020 година, хората свалили държавното управление и в този момент щял да стартира вторият u стадий, а президентът бил патрон на тази гражданска война. Вашият коментар, професоре?

- Това не е гражданска война, а по-скоро едно голямо отчаяние от всичко това, което посрещнахме с огромни очаквания. Въобще в България има една обстановка, която назовавам „ залязване при изгрев “. Идват всевъзможни спасители, реформатори, европейци и минават няколко месеца и виждаш, че те вършат същото, което е правено от тези преди тях. Това е огромната драма и огромната разлика - политик, както постоянно се използва тази дума, не е да бъдеш част от другарски корпоративен кръг, а да си политик значи да изповядваш други правила и други хрумвания. Сега всички са за пазарна стопанска система, всички са за НАТО, всички са срещу Русия. Каква разлика можем да открием, с цел да предпочетем пред изборната урна някоя партия в случай, че общо взето са идентични?

- Поради това допускам, че ни чака предизборна акция цялостна с доста популизъм?

- Вижте, популизъм не е грозна дума. Когато един предприемач дава самун на един бедняк, а другия не му дава, аз избирам предприемача, който дава един самун на просяка.

- След като приказват за гражданска война, има ли след нея реституция - ето, смъкнаха революционното държавно управление?

- Не, това не е реституция, а рутинна акция за събаряне на провалено държавно управление, посрещнато с огромни очаквания, Но както виждате те не изпитват никакво стеснение и никакво разкайване за нищо, дори се хвалят.

- След като върна мандата, Корнелия Нинова непосредствено упрекна президента, че е част от групата, която е свалила държавното управление и че той доста бърза да влезе във властта€ Това ще му бъде към този момент четвърто служебно държавно управление, не са ли доста за пет години?

- Този раздор ми е доста прочут в исторически проект. В последна сметка Корнелия беше личностният фактор, който стартира този човек, към който изпитвам избрани благосклонности. Аз бях в Банско и тя ми сподели: Имаш ли нещо срещу да те предлагам, ти имаш повече номинации? Отговорих u, че аз не ставам въобще за тази работа. Но към този момент той се държи относително отмерено, равновесно и в това време направи и няколко разочароващи дейности и изявления. Но, по този начин е, няма безукорни хора, и най-великите в международната история са били обект на състоятелен укор от страна на тогавашното общество.

- Не е ли една от най-големите му неточности, че стартира Кирил Петков и Асен Василев и тяхната „ Продължаваме промяната “?

- Точно това имах поради.

- Да се върнем към служебното държавно управление. Не е ли необичайно, меко казано, хора, които никой не е избирал, да ръководят страната?

- Повече от необичайно е. Обикновено тези хора носят фарисейската концепция за служене на народа, само че освен нямат такава опция, само че по някой път нямат и такова предпочитание. Това е цялата фарисейска драма на демокрацията, която е родена в Атина и в Щатите по един грешен метод. Говорим за атинска народна власт - а робите къде са? Говорим за американската народна власт, само че без чернокожите, порториканците и дамите!

- Като заговорите за Съединени американски щати, какво е въздействието на така наречен велики сили върху България?

- Естествено, че оказват въздействие. Има желязно предписание у нас това, което споделят в Америка, да бъде признато. А самата Америка е разтърсвана от вътрешни драми. Тя остава най-великата и мощна мощ, само че загуби омагьосване пред очите на света.

- С какво го загуби това омагьосване?

- С вътрешните си идеали за очевидна неправда, с офанзивата на Белия дом, с гонене на инакомислещите, с интервенция на всички места, където някоя страна демонстрираше автономия - от Югославия до Либия - беше ликвидирана безпричинно по един неприветлив метод. Америка остава мощ, само че не и очакване за всички тези, които търсят по-добър и обективен, най-малко политически, в случай че не и обществен ред.

- А връзките България-Русия? Стигнаха ли те до точката на заледяване?

- Да наругаеш Русия през днешния ден е част от положителния звук и тест за благонадежност. Даже като споделят „ съветски газ “ в първата част думата е отрицателна. Аз намирам, че когато България и Русия са били в неприятни връзки, това се е отразявало по-зле на България, в сравнение с Русия. Русия има големи ползи по цялото земно кълбо. Тука си мислим, че по цяла нощ Путин не спи и мисли по какъв начин да смъкна този или оня политически деятел в България. Това е комплекс на всяка една дребна страна, която се счита център на Вселената.

- Войната в Украйна е сред два православни християнски народа, това не е ли парадоксално?

- Когато две православни страни се бият, някой трети потрива ръце. Нека припомня, че по време на Първата международна война България беше единствената православна страна, която се биеше на страната на австро-германския блок, което не бе добре за имиджа на българите. Когато си пред една задгранична публика ти мъчно обясняваш по какъв начин по този начин България, която е освободена с напъните на Русия и частично Сърбия, по-късно се бие против тях? Срещу тези, които са съдействали за нейното появяване на европейската карта. Може да има триста причини от мастните читалищни историци за това, само че мъчно се възприема от една неутрална задгранична аудитория.

- Отново в Народното събрание имаше диспути дали 3 март да остане народен празник на България, или за подобен да бъде разгласен 24 май. Знам вашето мнение, правили сме много изявленията с вас, само че какво бихте споделили на тези, които са срещу 3 март?

- Търсят метод да се не помни кой изгони турците от България. Кой сътвори първата ни държавна единица, която по-късно бе раздрана и разпарчетосана и ние свенливо подминаваме кои бяха основателите на тази подялба.

- Един от претекстовете беше, че 24 май е единственият празник, който не разделя, а сплотява българите...

- Ако създадем 24 май български народен празник, ние принизяваме неговото значение. Знаете, че и различен път съм казвал това. 24 май е празник на цялата славянска книжовност, даже и просвета. Ако го свием единствено в нашите граници, ние принизяваме делото на Кирил и Методий. Не можем да честваме 24 май единствено тъй като сме се научили да пишем...

- Мотив срещу 3 март пък бе, че на българския народен празник се веели и непознати флагове - съветски...

- Какво като се веят съветски флагове? Ако някой развее новозеландското знаме, ще бъде по-трудно възприето. Все отново на конете на съветската войска се е веело съветското знаме, което не е попречило военачалник Гурко да бъде посрещнат в София и в Търново като избавител, а не като поробител и окупатор.

- Една обичана наша тематика с вас е Македония, професор Пантев. Как ще коментирате признатото с огромно болшинство от Народното събрание така наречен френско предложение, с което дадохме зелена улица на участието на съседите ни в Европейски Съюз? Някои партии дефинираха това като национално изменничество...

- Това не е национално изменничество. Векове наред македонците са живели друго от българската страна. За страдание там сме отивали едвам когато Хитлер пречупи Югославия. В Охрид се подвига българското знаме, откакто е свалено нацисткото. Тези хора се усещат разнообразни от нас, без значение че несъмнено и езиково, и културно, и етнически имат български генезис. Има една фраза на английския министър председател Гладстон, когато приказва за отделянето на Ирландия от Англия: „ Нека да се разделим като другари, а не като врагове “! Това е годно и в нашия случай.

- Македонският език също е тематика на яростни диспути...

- Kяма спор, че този език е произходящ от българския. Но към този момент от дълго време има катедри по македонски език във всички страни и дори континенти. Той към този момент е действителен, не може да приемем, че те ще си приказват на български у дома и като отидат на работа или на пазар минават на акцент. Това е смешно. Всеки език изначало е построен върху акцент, в това число и българският. Във Франция това става с едикт на краля, по този начин е и в Германия, където баварският език е друг, само че формален е немският. Няма за какво да се гневим от това, че македонците към този момент приказват по различен метод. Те са почнали да приказват на това произношение или акцент от деца и не можеш да го промениш в този момент, тъй като към този момент има доста романи, книги, написани на този език и са преведени в чужбина.

- Кога съгласно вас се образува македонската нация, в кой исторически интервал?

- Започва още в края на 19 век. Българите са преобладаващото население, само че не единственото в Македония. Няма сериозен академик, който да не признава това. Даже в европейските заведения за хранене има македонска салата, която е нещо като нашата шопска, единствено че по-разнообразна.

- Има ли блян към възобновяване на старите империи? Руска, британска, турска?

- Има, несъмнено. Има фантазии и мечти, както ние мечтаем за Крум и Симеон. Но една ли това ще стане в този демодиран вид. Говори се за англо-саксонска общественост, за „ съветски свят “, към момента някои писатели в Алжир пишат на френски. Не може няколковековно битие да бъде зачеркнато за стотина години.

- НАТО се разшири с още две страни - Швеция и Финландия и Русия към този момент има граница от нови 1340 километра с Алианса...

- Това е най-голямото безсрамие. Прибалтийските страни станаха членки на НАТО когато Русия беше най-слаба и минимум застрашаваща тяхната самостоятелност. Едно е ясно - че руснакът може да е вандал, може да е аристократ, може да е богат или безпаричен - руснак принудително извън не можеш да го сломиш. Може единствено от вътрешната страна и това беше доста рисково по времето на Елцин, когато от вътрешната страна стартира да се ерозира съветската държавност. Слава Богу, това беше преодоляно и през днешния ден Русия е противен, само че действителен факт и фактор в международната политика. Този обръч към Русия естествено ще получи и получава контрамерки. Това е извънредно застрашително за международния мир. Ситуацията ми наподобява малко на тази в навечерието на Първата международна война, когато всички страни се въоръжават в името на мира. И с един изстрел в Сараево избухна война, която докара австралийци и сенегалци в Европа.

- Нашите баби тогава за първи път са видели черен човек...

- Да, имало и подобен случай. Една баба пита чернокож: Отдека си бе, дзвер? Оня вика - от Гана. А бабата - я те не запитвам по какъв начин се споделя майка ти бе, я те запитвам отдека си!

- Това дрънчене на оръжие може ли да докара до Трета международна война?

- Може, тъй като не е единствено дрънчене. Има застрашителна плътност на бази, на преносими оръжейни системи. По екраните виждаме удовлетворени мефистофелски усмивки, всички желаят мир и разцвет и в това време напрежението се покачва. Един ден предпазителят може да падне, в случай че не бъде затегнат още в този момент.

Андрей Пантев е роден в на 26 март 1939 година в с. Раковица, област Видин в учителско семейство. През 1954 година приключва гимназия във Видин, след което следва “История” в Софийския държавен университет, където се дипломира през 1961 година

Работи в историческия музей във Видин през 1962-1965 година, след което записва постоянна аспирантура в Софийския университет. През 1984 година става лекар на науките. Специализира в Англия през 1969 година и в Съединени американски щати през 1979 година През 1975 година е определен за доцент, а през 1985 година - за професор в Историческия факултет на Софийския университет.

През 1982-1984 година Пантев преподава балканска история в Съединени американски щати. Бил е гост-професор във Великотърновския университет, Националната художествена академия, Пловдивския университет, УНСС, ЮЗУ и други

Президент е на Българската асоциация за американистика от 1990 година, а от 1999 година е ръководител на гражданското обединяване “Св. Георги Софийски”.

Андрей Пантев е народен представител в 39-о, 40-о и 41-вото Народно заседание от гражданската квота на Коалиция за България. На 14 юли 2009 година той управлява първото съвещание на 41 Народно заседание, за избиране на ръководител на Народното събрание.

Пантев е създател на над 300 изявления на български, британски, съветски, испански, немски и на към 40 книги. Той е съставител и редактор на исторически сборници и енциклопедии.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР