Америка е към своя край - и единственият въпрос е

...
Америка е към своя край - и единственият въпрос е
Коментари Харесай

Какъв ще бъде краят на Америка?

" Америка е към своя край - и единственият въпрос е какъв ще бъде той. " Това е откъс от един от многото западни създатели, които сега изготвят сюжети за рецесията, която би трябвало да унищожи Съединените щати. Как наподобяват тези сюжети и какви процеси съгласно анализаторите водят Съединени американски щати до крах и срив?

Едно от обичаните занимания на редица съветски специалисти е да предсказват краха на Америка. Напредналите съграждани се присмиват на тези специалисти и твърдят, че „ няма да дочакат “. В края на 2010-те и началото на 2020-те обаче тази позиция стартира да се популяризира от ден на ден в чужбина, в това число на Запад. Анализаторите все по-често започнаха да пишат, че Америка е в най-дълбока рецесия, и да предвиждат сюжета на нейния крах.

Това мнение се е наложило измежду елементарните поданици на западните страни. Така през 2020 година 73% от германците споделиха, че американската политическа система се нуждае от огромни промени или даже от цялостна промяна. Във Франция тази цифра е 64% против 8%, а измежду най-верните съдружници на Съединени американски щати британците - 62% против 5%. В самите Съединени американски щати настроението е почти същото. Републиканците в Конгреса намерено саботират Белия дом на Демократическата партия, а две трети от републиканските гласоподаватели споделят, че изборите през 2020 година са били фалшифицирани.

И въпреки всичко това е половината проблем. Нито демократите, нито републиканците, нито даже външните наблюдаващи виждат действителен излаз на Съединени американски щати от бездната на вътрешната рецесия. И вместо да измислят разновидности за излаз, те рисуват апокалиптични прогнози.

Така не са гор ели...

Канадският публицист Стивън Марш разгласява книга, пророкуваща нова революция за Съединените щати. „ Америка е към своя край – и въпросът е единствено какъв ще бъде”, уверен е създателят. И той дава няколко сюжета.

„ На дребен мост в селски регион, където жителите ненавиждат федералното държавно управление, американската войска стреля на месо в хода на конфликти с крайнодесни антиправителствени патриоти.В елементарна сладкарница млад мъж насочва револвер към американския президент, който се е вкарал в постройката за спонтанна фотосесия. Куршумът разделя така и така разграничената страна на гневно опълчени опечалени и празнуващи.В Ню Йорк вихър потапя цели квартали и основава милиони бежанци за една нощ. Този удар, след финансовия колапс и годините на пагубни суши, хвърля Америка в съсипия. "

За всеки човек, който съществено е изучавал Съединените щати тези сюжети не наподобяват като чиста фикция. „ Съединени американски щати са били в огън и преди. Войната във Виетнам, митингите за цивилен права, убийствата на Джон Кенеди и Мартин Лутър Кинг, “Уотъргейт” са национални бедствия. Но в никакъв случай до момента Съединени американски щати не са се сблъсквали с такава институционална рецесия, както в този момент “, продължава създателят. Например, равнището на доверие в Конгреса се колебае към 20% - просто тъй като съгласно Стивън Марш няма къде да падне повече.

Правото на десните

Друг канадски специалист, Томас Хомър-Диксън, написа дълга публикация по същата тематика, в която предвижда краха на американската народна власт още през 2025 година и възхода на дясна тирания най-късно до 2030 година

„ Повече от 40 години уча и обявявам аргументите за войната, обществените безредици, революциите, етническите спорове и геноцида. Почти 20 години съм началник на Центъра за проучване на мира и споровете към Университета в Торонто. И в този момент, до момента в който следя разгръщането на рецесията в Съединени американски щати, виждам предупредителни знаци на политическата и обществена сцена “, споделя той. Десните коментатори в Съединени американски щати разрушават доверието в политическата система от десетилетия, сподели той, „ като вкарват длето в репутационните пукнатини на политическите институции и по-късно удрят длетото с чук “, добавя той.

Ненапразно обаче Томас Хомър-Диксън учи споровете от 40 години – признава, че не става дума единствено за десницата. „ Има мултиплициращ резултат сред дълбоките дефекти на Съединените щати и последните промени в материалните характерности на обществото. Тези промени включват стагниращи приходи на междинната класа, хронична икономическа неустановеност и възходящо неравенство”, написа създателят.

Този мултиплициращ резултат е това, което основава политическото разделяне. „ Икономическите, расовите и обществените разделения в Америка сътвориха идеологическа поляризация сред политическите дясно и ляво. И двете групи имат вяра, че залогът е екзистенциален – че съперникът желае да унищожи страната, която обичат. Умереният политически център бързо изчезва. И, о, да, популацията е въоръжено до зъби, някъде към 400 милиона огнестрелни оръжия в ръцете на цивилни “, припомня Хомър-Диксън.

Заговор

Фара Томасин, северноамерикански сътрудник на австралийското издание на “Сидни Морнинг Хералд”, продължава тематиката за допустима революция на силите на американската десница. Той вижда в Съединени американски щати същински тръмпистки скрит план. Който, откакто не съумя да събори американската народна власт преди година, я слага под дълготрайна блокада, с цел да „ подкопае изборните процеси в цялата страна “.

Според него „ единствено през декември 2021 година са внесли 262 законопроекта в 41 щата, които пречат на изборния развой “. По-специално те не разрешават предварителното гласоподаване, гласуването без инспекция на документи, както и практиката, когато неупълномощено лице внася в изборна секция бюлетина, номинално попълнена от друго лице. Освен това „ Тръмп и неговите хора се пробват повдигнат на изборни позиции последователите на мита за измамата на изборите през 2020 г.”, написа Томасин. „ Ако тези претенденти бъдат определени, те биха могли да оказват помощ за смяна на резултатите от идващите президентски избори”, добавя той.

Така се оказва, че още през 2024 година Америка я чака ново разделяне заради резултатите от гласуването. И в случай че десницата още веднъж загуби, тогава тя ще има доста повече благоприятни условия да подмята истории за изборни измами измежду популацията. И тук господин Томасин би могъл да подсети на своите читатели, че съгласно някои социологически изследвания след провалянето на Тръмп през 2020 година съвсем 40 % от неговите гласоподаватели показаха мнение, че е време щатът им да напусне такива Съединени американски щати.

" Ами ние "?

Темата с десницата е създадена и от различен създател на “Сидни Морнинг Хералд” - австралийският политолог и историк Ема Шортис. „ Десните медии не престават да популяризират „ огромните неистини “ за изборите през 2020 година, „ огромните промени, по този начин нужни за подсилване на американската народна власт са в застой, или са извадени от дневния ред “. В резултат, съгласно нея, американската народна власт може да рухне, а на мястото на сегашните ръководещи ще дойдат хора с доста по-радикален дневен ред. Опасно, в това число за съдружниците, т.е. Австралия.

„ Какво ще се случи с нас, с другите нации, в случай че има срив на американската народна власт и взаимните австралийско-американски отбранителни структури попаднат в ръцете на новото държавно управление? Можем ли да излезем от тези структури? Ще желае ли страната ни да се измъкне от тях? И какви ще бъдат следствията от американските промени за нашата вътрешна политика?”, пита Шортис.

Няма да преживеят рецесията

Въпреки това, не всички апокалиптични прогнози засягат десния скрит план. Кристин Тейт в публикацията си за вестник “Хил” написа за икономическия декор на рухването на Съединените щати. Тя дава обещание „ икономическа криза и стагфлация “ до края на 2022 година

Според нея американците към този момент са изправени пред рекордна от тридесет години насам инфлация и линията на федералното държавно управление за стимулиране на разноските (онези инфраструктурни планове на Байдън за милиарди долари) ще я ускори. И по-късно рисковете единствено ще се усилват.

Проблеми има и с работните места - американците просто не желаят да печелят пари, като работят. Някои избират да живеят от помощи (за благополучие при демократите това е възможно), до момента в който други не могат да вървят на работа заради съществуващите в обществото ограничавания на ковид. И казусът тук даже не е толкоз в самата икономическа рецесия, а в това, че обществото не е готово за тази рецесия. „ Много американци не са подготвени да устоят на икономическа застоялост. Към края на 2020 година близо две трети от фамилиите живеят от заплата до заплата, а повече от половината имат по-малко от три месеца спестявания. Една четвърт нямат никакви спестявания “, припомня Кристин Тейт.

Всъщност американската икономическа система не е основана да се натрупат спестявания. Ниските лихви по депозитите не дават тласък да се влагат пари, а сегашната висока инфлация просто изяжда тези спестявания.

Всички са подготвени

Според Финтан О`Тул, който написа публикация за “Атлантик”, огромна част от американската просвета към този момент е подготвена за революция. „ И за тези, които преди са били наричани извънредно десни, а в този момент би трябвало да се смятат просто за въоръжено крило на Републиканската партия, неизбежността на гражданската война се подразбира “, споделя създателят.

Според него Америка е поляризирана освен политически, само че и стопански и културно.

„ Дори отговорът на световната пандемия се трансформира в тематика на фракционна война. Системата на федералното държавно управление дава на малцинството опцията да разстрои и победи болшинството. Голяма част от дискурса на американските медии е отровен, а половината от двупартийната система навлезе в постдемократична фаза. И това, което е неповторимо измежду развитите народи, е, че американската система разрешава съществуването на няколкостотин частни армии, оборудвани с бойни оръжия “, написа създателят.

Да, теоретично всичко това може да се промени посредством дълбоки промени - само че американската политическа система мъчно се поддава на такива дълбоки промени. По-точно не им се поддава без огромна война.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР