Амелия Ърхарт изчезва преди 86 години през 1937 г., но

...
Амелия Ърхарт изчезва преди 86 години през 1937 г., но
Коментари Харесай

Как умря Амелия Ърхарт? Ето какво смятат изследователите за случилото се с прочутия пилот.

Амелия Ърхарт изчезва преди 86 години през 1937 година, само че откривателите и почитателите не са спрели да приказват за нея. Известният водач беше известно име през живота си и счупи няколко върха за дами и водачи.

Нейното изгубване е обект на книги, документални филми и продължаващи следствия. Експерти споделиха на USA TODAY през 2017 година, че мистерията продължава частично, тъй като нейният дух и обръщение за неизменност „ към момента отекват през днешния ден “.

Ето какво знаем за случилото се по време на нейното съдбовно последно пътешестване.

Коя беше Амелия Ърхарт?

Амелия Ърхарт беше американска авиаторка, която беше първата жена, прелетяла сама през Атлантика, и първият човек, прелетял самичък от Хавай до континенталната част на Съединени американски щати. Тя също сложи няколко върха за скорост и надморска височина. Когато изчезва през 1937 година, тя има намерение да бъде първата жена, направила околосветски полет.

„ Авиацията, този млад съвременен колос, е образец за вероятната връзка сред дамите и творенията на науката ”, сподели тя за пътуванията си.

Ърхарт е родена в Канзас на 24 юли 1897 година, съгласно History Channel. Тя служи като асистент на Червения кръст в Канада по време на Първата международна война, където прекарва известно време, наблюдавайки по какъв начин упражняват водачи. След войната тя е студентка по медицина в Колумбийския университет.

Тя кара първия си аероплан през декември 1920 година с водача от Първата международна война Франк Хоукс и стартира да взема уроци по хвърчене през идващия месец. Тя завоюва лиценза си на Националната аеронавтична асоциация през декември 1921 година и счупи първия си връх единствено година по-късно.

Тя беше първата жена, наградена с Отличен летящ кръст, военно отличие от Конгреса за „ подвиг или изключителни достижения, до момента в който присъединяване във въздушен полет “, споделя History Channel.

Ърхарт също оказа помощ за основаването на Ninety-Nines, организация за напредъка на дамите в авиацията и стана нейният първи президент.

„ Една емблематична тайнственост “: Защо към момента се опитваме да разгадаем изгубването на Амелия Еърхарт

Какво се случи с Амелия Еърхарт?

Ърхарт и нейният навигатор, Фред Нунан излетява от Оукланд, Калифорния на 20 май 1937 година със аероплан Lockheed Electra. Според Международната група за възобновяване на исторически самолети те са създали 29 спомагателни спирки, в това число последното им известно прекъсване за зареждане с гориво в Лае, Нова Гвинея на 2 юли в 10 часа сутринта локално време.

Ърхарт и Нунан трябваше да излязат на Хауланд Остров – на към 2500 благи от Лае – към 18 часа по-късно. Катерът на бреговата защита Itasca чакаше с гориво и получаваше периодически гласови известия от Earhart, до момента в който сигналът й се усилваше. Но нито Ърхарт, нито Нунан знаеха морзовата писменост, тъй че не е имало двупосочен контакт, съгласно разбора на държавните записи на Института Смитсониън. Не е ясно дали въобще е чувала някое от предаванията на Itasca.

След като изгубиха контакт, военноморските сили и бреговата защита претърсиха към 250 000 квадратни благи океан в търсене на Ърхарт и Нунан. Неуспешните инициативи костват към 250 000 $ дневно, заяви тогава TIME. Осемнадесет месеца след изгубването им Военноморските сили афишират Ърхарт и Нунан за законно мъртви и заключват, че самолетът им е приключил горивото и се е разрушил в Тихия океан. Днес доста специалисти настояват, че композиция от неприятно време и дългото пътешестване е предизвикало рухването на самолета.

С продължаващите търсения и изобилието от теории на конспирацията изгубването на Ърхарт остава една от огромните неразгадани мистерии на 20-ти век.

Според една доктрина тя се е приземила спешно не в океана, а на отдалечения ненаселен атол Никумароро. Никумароро (известен преди като остров Гарднър) е на към 400 благи южно от Хауланд.

Три години след изгубването й, експедиция до Никумароро откри няколко човешки кости, в това число череп. Изследовател от университета в Тенеси изследва костите и откри, че евентуално са на Ърхарт. Костите имат повече подобие с Earhart, в сравнение с с 99% от референтните човеци, съгласно изследване от 2018 година, оповестено в Forensic Anthropology. Не са открити остатъци от Нунан, макар че кутия със секстант, сходна на тази, която носеше, беше измежду останките. Самият аероплан в никакъв случай не е открит.

Проектът Earhart на TIGHAR се основава на теорията, че Earhart и Noonan са кацнали на Nikumaroro и са умрели там. Те считат, че са траяли навигационната си линия, откакто не са съумели да намерят остров Хауланд, където са кацнали и са изпратили поредност от радиосигнали. Нейните известия в началото бяха отхвърлени от държавни чиновници като машинация, само че изпълнителният шеф на TIGHAR Ричард Гилеспи разпознава 57 достоверни сигнала, които цивилни са уловили по целия свят.

Последното правдиво предаване, счита Гилеспи, споделя следното: „ Имаме взет във вода, навигаторът ми е тежко ранен... имаме потребност от здравна помощ и би трябвало да имаме помощ. Не можем да издържим още дълго. “

Друга доктрина гласи, че Еърхарт се е приземила спешно на Маршаловите острови и е била пленена от японците, където в последна сметка е умряла. Феновете на тази доктрина поддържат вярванията си със фотография от Националния списък на Съединени американски щати, която демонстрира жена и мъж, които наподобяват на Еърхарт и Нунан. Японските управляващи споделиха на NBC, че няма данни, показващи, че тя е била арестувана.

Друга необятно оспорвана издънка на тази доктрина, разпространявана от пенсионирания майор от военновъздушните сили Джоузеф Жерве, е, че Еърхарт е оживяла в японски плен и е била върната назад в в Съединени американски щати, преоблечена като монахиня, където се открива да живее в град Монро, Ню Джърси. Според National Geographic Жерве разпознава банкерката Ирен Болам като Ърхарт видимо заради физически прилики.

„ Погледнах тази дама право в лицето и разбрах коя е... щях да я позная на всички места по света ”, сподели Джерве, съгласно National Geographic.

Отговорът на Болам? „ Аз не съм мистериозна жена. Аз не съм Амелия Еърхарт! “ По-късно тя заведе дело за обезщетение.

На какъв брой години беше Амелия Ърхарт, когато умря?

Родена през 1897 година, Ърхарт беше на 39 години, когато изчезна и беше оповестена за законно мъртва. Днес тя щеше да навърши 126 години.

Искате ли повече? Ние ви покриваме

USA TODAY изследва въпросите, които вие и другите задавате всеки ден. От " Възможно ли е пътуването във времето? " до " Кой е най-бързият човек в света? " до " Кога дамите получиха право да гласоподават? " − ние се стремим да намерим отговори на най-честите въпроси, които задавате всеки ден. Отидете в нашия раздел „ Просто любопитно “, с цел да видите какво друго можем да ви отговорим.

Тази публикация в началото се появи в USA TODAY: Какво се случи с Амелия Еърхарт? Теории за това по какъв начин е умряла.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР