AMD официално представи серията сървърни процесори EPYC Bergamo в рамките

...
AMD официално представи серията сървърни процесори EPYC Bergamo в рамките
Коментари Харесай

AMD представи процесорите EPYC Bergamo за дата центрове: 82 милиарда транзистора и до 128 Zen 4C ядра

AMD публично показа серията сървърни процесори EPYC Bergamo в границите на събитието Data Centre & AI Premiere. Серията включва модели чипове с до 128 опростени Zen 4C ядра, усъвършенствани за облачни калкулации и задания, ориентирани към центровете за данни. Ключова характерност на новите процесори Bergamo е по-високата компактност на опаковката и по-високата енергийна успеваемост спрямо другите чипове с архитектурата Zen 4.

Презентацията на AMD разкри, че чиповете EPYC Bergamo оферират до 128 ядра Zen 4C и се създават посредством 5 nm софтуерен развой на TSMC, тъкмо както чиповете, основани на стандартните Zen 4 ядра.

Основните съперници на EPYC Bergamo ще бъдат другите сървърни процесори с Arm архитектура, както и бъдещите чипове Intel Sierra Forest, които ще оферират до 144 енергийно ефикасни ядра, основани на технологията Intel 4 и които се чакат през първата половина на 2024 година Новият EPYC Bergamo има поддръжката на до 256 виртуални влакна, 12-канална DDR5 RAM памет, поддържа PCIe 5.0 интерфейса и е планиран да работи със сокета AMD Socket SP5, който се употребява и от процесорите Genoa с архитектура Zen 4. Не се изисква възобновяване на софтуера на платформата, с цел да се мигрира от същия Genoa към Bergamo.

В структурно отношение процесорите EPYC Bergamo се състоят от осем CCD чиплета, всеки от които съдържа до 16 ядра Zen 4C. Всеки CCD чиплет има два CCX блока, всеки от които включва 8 ядра и 16 Мбайта L3 кеш памет.

Чрез усъвършенстване на архитектурата Zen 4C компанията е съумяла да вмести съвсем два пъти повече ядра в един CCD чиплет, чиято повърхност се е нараснала единствено с 10% спрямо CCD чиплетите с ядра Zen 4 (72,7 mm2 против 66,3 mm2 за последния). В същото време AMD е понижила общата повърхност на ядрата на процесорите Bergamo с 35,4% и е понижила площта на другите съставни елементи на CCD до 35-45%. В един процесор Bergamo има 82 милиарда транзистора.

Като се има поради, че процесорите EPYC Bergamo употребяват 8 CCD чиплета, допустимо е AMD към този момент да тества в лабораториите си и 12-чипшлетни Zen 4 модели, планувани за в бъдеще. Тези чипове в последна сметка ще могат да оферират до 192 ядра с поддръжка на до 384 влакна. Що се отнася до моделите EPYC Bergamo с до 128 ядра, те към този момент се доставят на клиентите, измежду които участва и Meta

AMD съпостави процесора EPYC 9754 (Bergamo) с Intel Xeon Platinum 8490H от серията Sapphire Rapids. При другите задания за калкулации в електронен облак новият артикул на AMD е бил до 2,6 пъти по-бърз от своя съперник.

AMD също по този начин означи, че новите чипове оферират до 2,1 пъти по-висока компактност на поместване в сървъра и до 2 пъти по-висока продуктивност на ват за работните натоварвания с потреблението на Java.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР