AMD на конференцията за суперкомпютри ISC 2023, според Tom’s Hardware,

...
AMD на конференцията за суперкомпютри ISC 2023, според Tom’s Hardware,
Коментари Харесай

AMD разказа за архитектурата на гигантския APU Instinct MI300: 24 ядра EPYC Genoa, ускорител CDNA 3 и 128 GB HBM3

AMD на конференцията за суперкомпютри ISC 2023, съгласно Tom’s Hardware, e разкрил спомагателна информация за хибридния артикул Instinct MI300. Новият APU ще откри приложение в HPC системите, както и във високопроизводителните сървъри за центрове за данни.

Както споменахме по-рано, MI300 е най-големият и комплициран чип, създаван в миналото от AMD. Съдържа общо към 146 милиарда транзистора. Конструкцията включва CPU ядра (Zen 4) и GPU (CDNA 3), спомагателна логичност, I/O контролер, както и HBM3 памет. Предвидени са общо 13 чиплета, четири от които са създадени по 6nm технология, а останалите девет – по 5nm.

В съпоставяне с Instinct MI250, устройството е получило редица архитектурни промени. По-специално, възелът с Instinct MI250 (като Frontier) има обособени CPU и GPU блокове, допълнени от един EPYC процесор за съгласуване на работните натоварвания. На собствен ред, възелът Instinct MI300 съдържа интегриран 24-ядрен чип EPYC Genoa и затова няма потребност от външен процесор.

Същевременно, топологията се резервира, което разрешава на всеки от блоковете да обменя данни с всички останали. Освен това, в тази ситуация на Instinct MI300, забавянето е понижено и общата продуктивност е увеличена. Компонентите на чипа са комбинирани посредством четвъртото потомство Infinity Fabric. Оборудването идва със 128 GB HBM3 памет, споделена от CPU и GPU. Подобен метод е прибавен и в чиповете NVIDIA Grace Hopper, само че Intel все още се отхвърля от хибридността в ускорителите Falcon Shores.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР