Амбицията ни е в рамките на 4 години да се

...
Амбицията ни е в рамките на 4 години да се
Коментари Харесай

Мария Габриел: Да се върнем сред първите 3 водещи сили в света за суперкомпютрите


Амбицията ни е в границите на 4 години да се върнем измежду първите три водещи сили в света в региона на суперкомпютрите, като изходната ни позиция през днешния ден, че не сме измежду първите 10.

Това сподели eвропейският комисар по цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Мария Габриел и министър-председателят Бойко Борисов откриха в столицата интернационална конференция под наслов "Формиране на цифровото бъдеще на Европа: Високопроизводителни калкулации за научни и промишлени приложения в извънреден мащаб". Форумът цели да увеличи осведомеността по отношение на ролята на високопроизводителните изчислителни системи за образуването на цифровото бъдеще на Европа и за обезпечаване на решения на голям брой обществени и стопански провокации. Събитието се провежда взаимно от Европейската комисия и Министерството на образованието и науката в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

„ Днешната конференция сама по себе си е неповторима “, сподели Мария Габриел. Това е първата конференция, която се организира след оповестяване за първи път на общоевропейската ни упоритост Европа да се върне на международната карта като един от водачите в региона на суперкомпютрите. Габриел напомни, че през 2012г. Европа има 4 от първите 10 суперкомпютъра в света. „ Днес ние не сме измежду първите 10, по тази причина Европейска комисия афишира своята упоритост, която е да влага 1 милиарда евро, с цел да може Европа да има подобен суперкомпютър “, сподели тя. Габриел акцентира, че през днешния ден Европа изпитва дефицит от 350 000 ИТ експерти, те ще бъдат 500 000 през 2020 година /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР