Амбицията ни е през есента да започнем приема на документи ...

Амбицията ни е през есента да започнем приема на документи

Зам.-министър Иванова: Амбицията ни e да отворим програмата за саниране на есен

Амбицията ни е през есента да стартираме приема на документи за саниране на многофамилните жилищни здания.

За тях в Плана за възобновяване и резистентност са планувани 1,4 милиарда лева Това сподели заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деляна Иванова в Габрово, където показа опциите за развиване на района посредством новите европейски стратегии. В срещата участваха зам.-областният шеф Ивелин Стоянов, кметът на община Габрово Таня Христова, представители на неправителствени организации, бизнеса и други

Участниците в срещата демонстрираха най-сериозен интерес към старта на ограниченията за енергийна успеваемост на постройките. Иванова уточни, че за разлика от Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания, при която правилото за присъединяване на сдруженията на притежателите беше „ първи по време, първи по право “, в този момент плановете ще се утвърждават на конкурентен асортимент, като водещи критерии за класиране ще бъдат размера на постройката, при най-малко 30% спестявания на енергия. За да не бъдат ощетени по-малките здания, блоковете ще бъдат разграничени в две групи – сред 3 и 36 жилища и над 36 жилища. За първата група жилища ще бъдат отделени 30% от средствата. „ Все още създаваме методиката, критериите и документите за присъединяване. Те ще бъдат оптимално опростени “, акцентира Иванова. Тя обясни, че, с цел да не се губи време в началото документите ще се подават в Министерство на регионалното развитие, а на по-късен стадий посредством процедура по Закон за обществените поръчки ще бъдат определени 7 компании, които ще ръководят програмата по региони.

Иванова подсети, че по условие на Европейската комисия, сдруженията на притежателите ще би трябвало да платят със лични средства правенето на механически паспорт и енергийно проучване на блоковете. „ Поради лимитираният запас не можем да подсигуряваме, че всеки, който подаде документи, наложително ще бъде утвърден, само че направените механически паспорт и енергийно проучване на постройките ще могат да се употребяват за кандидатстване по други стратегии за енергийна успеваемост, тъй че потребителите няма да бъдат ощетени “, акцентира Иванова.

През септември се чака да започва мярката за енергийна успеваемост на бизнес и индустриалните здания. Фирмите, които кандидатстват, ще би трябвало да обезпечат 50% самоучастие.

По Програма „ Развитие на районите “ 2021-2027 година Габрово ще има достъп до запас от близо 510 млн. лева Средствата са планувани за градските центрове от Северен централен регион за конкурентни планове, както и за реализиране на общи цели сред градовете. „ С осъществяването на интегрирани териториални вложения се дава късмет Габрово да влага и да промени образа на цели региони в града “, разяснява Иванова. По думите ѝ приносът в размер до 10% от другите европейски стратегии ще разреши да се работи изцяло, а не на парче. Така да вземем за пример с запас от Програмата за развиване на селските региони ще може да се усъвършенства свързаността сред града и селата. Друга опция е при възобновяване на даден регион от града да бъдат санирани и еднофамилни жилищни здания, което е позволена мярка, тъй че да се промени напълно образа на региона.

Източник: novinata.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg