Амбицията ни е от 1 април 2024 г. всички лекарства

...
Амбицията ни е от 1 април 2024 г. всички лекарства
Коментари Харесай

Проф. Илко Гетов: Амбицията ни е от 1 април 2024 г. всички лекарства да се изписват по електронен път

Амбицията ни е от 1 април 2024 година всички медикаменти по лекарско наставление да се изписват по електронен път. Това сподели пред публицисти заместник-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов.

Той участва на откриването на реновираното незабавно поделение в болница " Царица Йоанна – ИСУЛ ", предава Българска телеграфна агенция. 

От през днешния ден още веднъж е допустимо антибиотиците да се изписват и на хартиена рецепта, откакто нормативната смяна беше обнародвана в днешния брой на Държавен вестник. Хартиената рецепта за антибиотици ще се употребява до 1 април 2024 година, като до тогава ще се опитваме да приспособяваме системата и да я приближим оптимално до практиката, тъй че  да няма повече проблеми при електронното изписване, сподели още той.

По думите му е допустимо да се създадат някои изключения, съгласно които лекари, които не работят в лечебно заведение, преподаватели и пенсионирани лекари да могат да изписват антибиотици на хартиени предписания и след 1 април 2024 година

Ако има потребност от изписване на антибиотици в почивни дни, може да се извърши в центровете за неотложна здравна помощ, добави той.

Предписването на антибиотици на електронни предписания влезе в действие от 16 октомври тази година, а седмица по-късно от Министерството на здравеопазването регистрираха спад на продажбата им с 25-30%.

Проф. Гетов изрази през днешния ден опасенията си, че откакто те още веднъж могат  да се изписват на хартиена рецепта, ще се върне остарялата процедура на свръхупотреба и ненужната приложимост на антибиотици ще продължи. България е на второ място в Европа по приложимост на антибиотици, което е една бомба със закъснител за бъдещите генерации във връзка с антибиотичната устойчивост, добави той.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР