Амбицията ни е да обновим всички образователни институции на територията

...
Амбицията ни е да обновим всички образователни институции на територията
Коментари Харесай

С евросредства обновяват всички училища във Вълчи дол

Амбицията ни е да възобновим всички просветителни институции на територията на общината. Това разяснява кметът на Вълчи дол Георги Тронков на провелата се среща с общинската организация на ГЕРБ, в която взе присъединяване и регионалният координатор на партията и кмет на Варна Иван Портних.

„ С евросредства към този момент преобразихме Професионалната гимназия по земеделие и горско стопанство в с. Стефан Караджа. Подали сме планове и чакаме утвърждение за поправки на учебните заведения в Червенци и Михалич, както и на СУ „ Васил Левски” във Вълчи дол, за което следва да получим финансиране по Програмата за развиване на селските региони. По същата стратегия до месец ще получим зелена светлина и за ремонтите на Културния дом и на централния площад в града”, изясни Тронков. Той акцентира, че европейските стратегии оферират финансов запас за развиване на обитаемоте места и за реализацията на планове, които не са по силите на общинските бюджети. „ Затова Вълчи дол няма неоползотворени благоприятни условия за обезпечаване на спомагателни средства за осъществяването на проекти”, безапелационен бе кметът.

По думите му общината получава и сериозна поддръжка от държавното управление. „ След като получихме съдействието на страната за ремонта на Околовръстния път, в този момент аплайваме за финансиране от районното министерство за довеждане докрай на водния цикъл. Така ще решим казуса с битовата канализация и нужната замяна на тръбопровод на шест улици, които са част от общо осем във Вълчи дол, включени в план за изцяло преасфалтиране. Поради независещи от нас аргументи, свързани с обжалване на процедурите за избор на реализатор, договорите към момента се бавят, само че имаме подготвеност да стартираме работа незабавно след подписването им”, изясни кметът на Вълчи дол. По думите му общината е кандидатствала и с план към Министерството на финансите за ремот на пътя Брестак – Червенци.

За първи път от доста години насам, община Вълчи дол закупи нови парцели. „ Целта е в единия от тях да се обитава дирекцията за обществено подкрепяне, а в другия – да създадем фитнес център, в който младежите да могат свободно да спортуват. За третия парцел – хижата към ски пистата, част от която е на Ловно-рибарското сдружение, ще се сдобием с нотариален акт до дни”, уточни още Георги Тронков. Той се надява с европейско финансиране посредством Програмата за развиване на селските региони да се обезпечат вложения и за локалния туризъм - влекът да бъде продължен, а към пистата да се създадат хотелска част и ски учебно заведение за деца.

Акцент в работата на общината е и развиването на обществените услуги. „ Чрез осъществените обществени планове осигуряваме топъл обяд на 350 души и непрестанно усилваме потенциала на тази активност. Вълчи дол е единствената община в региона с утвърден план по „ Интегра”, който ще даде опция да се обучат 70 души за осъществяване на обществени услуги. Освен това, ще можем да назначим 20 души за поддръжка на парковете и градините в общината, а други 30 – за обществени асистенти. Със лични средства общината ще закупи автомобил, който да се употребява при обслужването на хората в неравностойно състояние в домашни условия”, означи още Тронков.

„ Така европейските средства генерират директни изгоди за жителите, а постигнатите резултати са забележими във всекидневието на всички ни”, означи общинският началник на ГЕРБ - Вълчи дол Димитър Тодоров. Той изрази убеденост, че на идните евроизбори хората ще поддържат европейския път на развиване на страната ни.

„ Именно това е пътят, който генерира непоклатимост в страната, растеж в стопанската система и повече благоприятни условия за повишение на стандарта на живот в българските общини”, съобщи на собствен ред Иван Портних. По думите му Брекзит е поука за всички в Европейски Съюз, тъй като ясно демонстрира, че смяната на курса генерира неустановеност, която утежнява бизнес климата и стимулира огромните компании да местят офисите си в други държави-членки.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР