Амбицията на Китай да стане световен лидер в областта на

...
Амбицията на Китай да стане световен лидер в областта на
Коментари Харесай

Как Китай планира да доминира света чрез технологии

Амбицията на Китай да стане международен водач в региона на технологиите - без значение дали е 5G, блокчейн или изкуствен интелект - може да е по-силна в този момент, когато стопанската система й се забавя и е въвлечена в продължителна комерсиална война със Съединени американски щати, в сравнение с когато и да било различен път, съгласно пазарни наблюдаващи.

Търговското напрежение сред Съединени американски щати и Китай подтикна специалистите да приказват за " делене " сред двете страни.

" Китайският блян към " самодостатъчност " се форсира през последната година вследствие на " разделянето " ", съобщи Бен Харбург, ръководещ сътрудник на основаната в Пекин компания за рисков капитал MSA Capital, на конференцията на CNBC East Tech West в област Нанша в Гуанджоу в Китай.

Темата беше преобладаваща по време на конференцията като специалисти разискаха поддръжката на Китай за блокчейн, финансовите и 5G технологии. Други софтуерни упоритости включват декларираната цел на Пекин да стане международен водач в изкуствения разсъдък до 2030 година, както и стремежът му към стартиране на лична виртуална валута.

5G

Техническото съревнование сред Съединени американски щати и Китай е концентрирано към развиването на идващото потомство мобилни мрежи - 5G, върху които китайският софтуерен колос Huawei е фокусиран особено.

Huawei, основен разработчик на свръхбърза 5G технология бе подложен в " черен лист " от държавното управление на Съединени американски щати през май. Вашингтон изрази угриженост за сигурността на оборудването на Huawei, като твърди, че то би могло да обезпечи " заден вход " на китайското държавно управление да шпионира Съединени американски щати. Китайският софтуерен колос неведнъж отхвърли тези изказвания.

През септември Huawei показа нов 5G процесор за мобилните си устройства, като акцентира упоритостите на компанията да поеме контрола върху веригата на доставки на фона на политическия напън от Съединени американски щати.

" Нашите артикули могат да бъдат доставяни без разчитане на американски съставни елементи и чипове ", съобщи ръководителят на Huawei Лианг Хуа, пред изданието CNBC.

Китай е напът да се трансформира в най-големия 5G пазар в света

По-рано този месец Китай включи своите мобилни мрежи 5G предварително. Дни по-късно той разгласи, че вкарва проучвания и разработки за 6G мрежи - макар, че 5G към момента е в начален етап на приложение.

Китайските 5G мрежи се оферират в 50 китайски града, в това число Пекин, Шанхай, Гуанджоу и Шенжен, съгласно подкрепените от страната медии Xinhua. За съпоставяне 5G услугите в Съединени американски щати се оферират единствено в няколко града на този стадий.

Венди Лиу от UBS, съобщи, че в Китай има по-голяма подготвеност, в сравнение с други места по света, да се поддържат 5G и блокчейн технологиите. Това е, тъй като те са основни за улеснение и ръководство на търговията в най-населената страна в света, сподели тя.

" Поради личните си потребности, Китай ще продължи в тази посока и вижда това предпочитание да поддържа тези технологии повече, в сравнение с където и да е другаде ", сподели Лиу.

Блокчейнът

Блокчейн технология, която поддържа криптовалутата Bitcoin, в този момент се употребява от разнообразни промишлености от финанси до храна.

" Блокчейн има капацитета да промени радикално метода, по който предприятията реализират бизнес ", споделя Люси Газмарарян, старши управител в PwC Hong Kong. " Така че редица области на финансовите услуги в действителност могат да се подобрят доста заради инфраструктурата на блокчейн. "

Китай неотдавна съобщи упоритостите си за блокчейн. Президентът Си Дзинпин прикани Китай да " употребява опцията ", предлагана от блокчейн и прикани страната да насърчи развиването в тази област.

Едит Йонг, сътрудник на фокусиран върху блокчейн фонд за рисков капитал Proof of Capital, разяснява, че през последните години китайското държавно управление изследва опцията за стартиране на лична цифрова валута.

Според осведомени, китайска виртуална валута може да бъде въведена в границите на една година. Виртуален юан може да се трансформира в действителност " напълно скоро ", сподели Йюнг, като добави, че даже може да оспори световното владичество на щатския $.

Изкуственият разсъдък

От независимо шофиране на коли до разкриване на рак, изкуственият разсъдък (AI) дава обещание да усъвършенства и форсира всеки бизнес в света. AI може да бъде необятно дефиниран като технология, която възпроизвежда човешкия разсъдък и държание в области като решение на проблеми, учене и разсъждения.

Ръководството в Пекин разгласи през 2017 година, че желае да стане международен водач в изкуствения разсъдък до 2030 година

" Китай е безусловно водещ в света във връзка с AI ", съгласно Франк Хестър, създател на TPP, компания за здравни технологии със седалище във Англия, която прави бизнес в Китай от 2013 година " Видях смяна през последните 5 години (в Китай)... към този момент съвсем е налице политика да се прави бизнес с чужденци, което е отлично. "

Според Ален Беничо, основен изпълнителен шеф на бизнеса на IBM в Китай, 14% от компаниите са употребявали AI технологията. Той сподели, че степента на адаптиране на изкуствения разсъдък в Китай е по-голяма от която и да е друга страна в света.
Теодор Минчев, money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР