Амбицията ми е да спрем да мислим за България като

...
Амбицията ми е да спрем да мислим за България като
Коментари Харесай

Министърът на туризма: България предлага изключително много възможности за туризъм като четирисезонна дестинация

Амбицията ми е да спрем да мислим за България като дестинация в границите на сезонността. България предлага извънредно доста благоприятни условия за туризъм като четирисезонна дестинация. Това е упоритостта и тактиката ни да я наложим целогодишно и моята персонална упоритост - да не се работи от сезон на сезон, а редовно и непрекъснато, тъй че всеки един сезон да е мощен. Това сподели в предаването „ Стълбището " на Дарик радио министърът на туризма Зарица Динкова.

Министерството регистрира растеж в туризма от 5% през месец декември и 3,5% през януари. „ Имаме растеж, без значение комплицираната обстановка с Израел. Установихме, че рецесията ще се отрази на сезона ни, започнахме интензивно да подкрепяме зимните ни курорти, с цел да популяризираме в прилежащите ни страни ", изясни министърът.

Наблюдава се растеж от 30% в визитите на туристи от Турция. Добри са данните и за Северна Македония, както и за Англия. „ В Гърция има проблем с Коронавирус и това малко потиска потока от там. В прилежаща Румъния, откъдето туристите ни са главно фамилии с деца, рецесията с морбили се отразява ", изясни Динкова.

Туристическият поток от Италия и Испания е с близо 50% по-висок спрямо предходната година, означи тя. Като евентуалните аргументи тя уточни отлива на визити от съветския и украински пазар. Италианските и испански гости у нас са фокусирани най-вече върху градски уикенд туризъм. Интересува ги културната ни и кулинарна оферта, изясни Динкова.

Туризмът несъмнено е обвързван със сигурността и мира, разяснява Зарица Динкова и добави, че множеството хора търсят успокоение, комфорт в почивката си, с цел да се заредят за идната напрегната работна година. „ Войната в Украйна продължи повече, в сравнение с специалистите предвидиха, и това слага страната ни, дружно с Румъния, в неравностойна позиция от позиция на конкурентност ", уточни министърът на туризма.

Тя съобщи, че предходната седмица в Брюксел е разговаряла с еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон, с който са разисквани възможни компенсиращи ограничения. „ Вече мина диалогът на техническо равнище и той пое ангажимент да ни спомага. Така че търсим разновидности да помогнем на бранша ", сподели още Динкова.

България би трябвало да работи в посока на реклама на СПА услугите, винен туризъм и нови преживявания като планинско насочване, оцеляване в сложни условия. Културно-историческият туризъм също би трябвало да се развива, поради богатото завещание, което има, акцентира Динкова. „ Това е нещо, което с министъра на културата планираме да забележим по какъв начин бихме могли да усъвършенстваме, да създадем по-достъпно - и посещаемостта, и като визуализация ", добави тя.

„ Добрият артикул се маркетира елементарно, а българският артикул става все по-добър. Въпросът е да сме съвременни и ние в средствата за маркетинг и реклама. Именно и по тази причина направихме тази промяна, която е пилотно издание в черноморските общини за метода по който се разходват средствата за маркетинг и реклама. Тази година упоритостта ни е да я насочим във вътрешността в страната и други типове туризъм да се възползват от нея ", сподели Зарица Динкова.

Тя добави, че вижда един огромен оптимизъм от бизнеса и доста добра противоположна връзка от близките ни страни.

Българска национална телевизия, „ Денят стартира с Георги Любенов "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР