“Амбицията ми е да спрем да мислим за България като

...
“Амбицията ми е да спрем да мислим за България като
Коментари Харесай

Зарица Динкова пред Дарик: Автентичност е това, заради което чуждестранните туристи избират България

“Амбицията ми е да спрем да мислим за България като дестинация в границите на сезонността. България предлага извънредно доста благоприятни условия за туризъм като четирисезонна дестинация. Това е упоритостта и тактиката ни да я наложим целогодишно и моята персонална упоритост - да не се работи от сезон на сезон, а редовно и непрекъснато, тъй че всеки един сезон да е мощен ”. Това сподели в ефира на Дарик и предаването “Стълбището ” министърът на туризма Зарица Динкова.

Ръст от 5% е регистриран в туризма през месец декември и 3.5% през януари. “Имаме растеж, без значение комплицираната обстановка с Израел. Установихме, че рецесията ще се отрази на сезона ни, започнахме интензивно да подкрепяме зимните ни курорти, с цел да популяризираме в прилежащите ни страни ”, изясни министърът. По думите ѝ 30% растеж се следи в визитите на туристи от Турция, данните за Северна Македония са доста добре, както и за Англия. “В Гърция има проблем с Ковид, това малко подтиска потока оттова. В прилежаща Румъния, откъдето туристите ни са главно фамилии с деца, рецесията с морбили се отразява ”, изясни Динкова.

Туризмът несъмнено е обвързван със сигурността и мира, разяснява Зарица Динкова и добави, че множеството хора търсят успокоение, комфорт в почивката си, с цел да се заредят за идната напрегната работна година. “Войната в Украйна продължи повече, в сравнение с специалистите предвидиха и това слага страната ни, дружно с Румъния в неравностойна позиция от позиция на конкурентност ”, уточни министърът на туризма. Тя съобщи, че предходната седмица в Брюксел е разговаряла с еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон, с който са разисквани възможни компенсиращи ограничения. “Вече мина диалогът на техническо равнище и той пое ангажимент да ни спомага. Така че търсим разновидности да помогнем на бранша ”, сподели още Динкова.

“Хората са най-голямото благосъстояние на България. Като излезем от забързаното всекидневие и напрежение, българите могат да бъдат едни извънредно приятни, ведри и същински хора в общуването си ”, сподели още Зарица Динкова. По думите ѝ се следи изненада в упования туристически поток от Италия и Испания - с близо 50% нагоре. Като евентуалните аргументи тя уточни отлива на визити от съветския и украински пазар. Италианските и испански гости у нас са фокусирани най-вече върху градски уикенд туризъм. Интересува ги културната ни и кулинарна оферта, уточни министърът.

“Добрият артикул се маркетира елементарно, а българският артикул става все по-добър, въпросът е да сме съвременни и ние в средствата за маркетинг и реклама. Именно и по тази причина направихме тази промяна, която е пилотно издание в Черноморските общини за метода по който се разходват средствата за маркетинг и реклама. Тази година упоритостта ни е да я насочим във вътрешността в страната и други типове туризъм да се възползват от нея ”, сподели Зарица Динкова. Тя добави, че вижда един огромен оптимизъм от бизнеса и доста добра противоположна връзка от близките ни страни.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР