Амбициозни цели си постави Оперативна програма Околна среда 2014-2020 г.“

...
Амбициозни цели си постави Оперативна програма Околна среда 2014-2020 г.“
Коментари Харесай

Ефектът от ОПОС: по-чист градски транспорт

Амбициозни цели си сложи Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “ в региона на градския превоз: подмяна на остарелия автопарк с нови и екологични возила. Програмата насърчи огромните общини да аплайват с планове и финансира закупуването на общо 296 електрически рейса, 60 тролея и 29 трамвая.


Така публичният превоз в София, Враца, Стара Загора, Плевен, Бургас, Варна, Хасково, Перник, Сливен и Русе се снабди с съвременни транспортни средства, които като се изключи че са удобни за пасажерите, не замърсяват околната среда с въглеродни излъчвания.

Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “ (ОПОС) даде на общините безплатна помощ от 218 млн. лева Общините ги използваха както за закупуването на нови рейсове, тролеи и трамваи, по този начин и за създаване на трансформаторни постове и зарядни станции, с цел да се затвори цикълът. Някъде трансформацията беше още по-мащабна: съществуващи автобусни направления бяха напълно сменени с електрически рейсове.

Като цяло, резултатът от осъществяването на плановете по ОПОС за възобновяване на градския превоз се пресмята на 4,81 тона годишно по-малко фини прахови частици в атмосферата. Подобрява се общото качество на въздуха, което е от решаващо значение за здравето на хората.

Градският превоз е един от най-големите причинители на замърсяване на околната среда, заради което е належащо непрекъсната замяна на остарелия преносим състав с съвременни, екологични транспортни средства. Остарелите тролейбуси и рейсове употребяват огромно количество електроенергия/гориво за задвижване. Новите оказват помощ за понижаване на излъчванията на замърсители в атмосферния въздух, за по-малко звук и трептения и пестят сила. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР