Амбициозен собственик на 27 години, бързо нарастваща армия от Ай

...
Амбициозен собственик на 27 години, бързо нарастваща армия от Ай
Коментари Харесай

"Поръчай каквото искаш": испанският доставчик по домовете, устремен да завладее света

Амбициозен притежател на 27 години, бързо възходяща войска от Ай Ти инженери: в Барселона стартъпът Glovo продължава интернационалния си напредък оттатък доставките на храни и то макар острите рецензии против изискванията на труд на доставчиците на компанията.

През 2015-а Оскар Пиере напуща първата си работа в Airbus, в Тулуза, където остава единствено три месеца. " Тази промишленост е малко мудна... Търся различен темп ", изяснява през Агенция Франс Прес някогашният инженер по аеронавтика.

Днес младият испанец управлява 1500 чиновници в 26 страни. Половината са в Барселона, неговия роден град, където разполага с блестящи изцяло нови офиси, почтени за Силициевата котловина: пуфове, кафене, декорирано с полароидни фотоси на млади чиновници.

Във входа е цялостно с жълти раници, употребявани от 50 000-те снабдители на Glovo, с колела или мотоциклети, които разнасят по домовете храна от заведения за хранене в 288 града, само че също и бебешки пелени за еднократна приложимост, медикаменти, цветя и така нататък

Защото Glovo, за разлика от съперниците си Deliveroo или UberEats, не се лимитира с храни. " Поръчай каквото искаш ", предлага приложението.

За 2019 година Оскар Пиере планува оборот от 250 милиона евро, а това е нарастване с над 200% по отношение на 2018-а, когато продажбите към този момент бяха скочили с 350%.

От 2015-а Glovo е привлякла 460 милиона евро от вложители, съблазнени от подема в бранша, и се издигна до статута, предизвикващ злоба, на " еднорог " или с други думи на нивото на тези стартъпи, чиято пазарна капитализация надвишава 1 милиард $.

" Това е главозамайващо, значи огромен напън, само че в това време се възползваме от обстановката напълно, тъй като знаем, че е неповторимо да се живее по този метод ", споделя с усмивка на лицето синът на предприемаческа фамилия.

Той се надява да получи облаги " до 18 месеца " на международно ниво, въпреки активността му да е рентабилна към този момент в Испания, Италия и Португалия.

За да пораства, Glovo стъпва там, където конкуренцията не е толкоз изострена, колкото е в Западна Европа: в Латинска Америка, Казахстан, Украйна Мароко, Кот д`Ивоар и така нататък

Оптимизирани доставки

Друг залог: да се усъвършенстват периодите на доставка посредством логаритми, създавани с доста старания от стотина интернационалните инженери. За 2020 година се планува да бъдат наети нови 300.

" Трябва да изберем модел на изкуствен интелект, който да може да промени времето за подготовката на една поръчка, с цел да желаеме от доставчика да дойде на мястото, от което да я вземе, сега когато тя е подготвена ", тъй като чакането е загуба на пари, акцентира Мустафа Сезгин, началник на отдела по информатика.

Храните носят три-четвърти от оборота, само че " ние желаеме да мислим, че храната е началото на нещо доста по-голямо ", като при Amazon, който стартира с книги, изяснява Пиере, който се възхищава на Джеф Безос.

Glovo към този момент има седем " dark supermarkets " ( " тъмни супермаркети " ), хранилища, цялостни с бакалски артикули, предопределени само да бъдат доставени, и възнамерява да открие още стотина през идващите две години. Целта: да може да прави доставки за 15 минути.

След време приложението ще може да резервира заведения за хранене и билети за кино, да предлага услуги по поддръжката на дома или поправки.

Процес

Има обаче и нещо друго - с изключение на поради тези планове самите снабдители изпълваха първите страници на изданията в Испания през последните месеци. Причината - стачките в символ на митинг против всекидневния напън и незадоволителните работни часове, с цел да могат да получават почтени приходи.

Двадесет и един от тях изправиха Glovo пред съда, обвинявайки компанията, че ги третира като " подправени самонаети служащи ", подложени на същите условия като наетите, само че без обществените преимущества, от които те се възползват.

Съдилищата отсъдиха в интерес на снабдители по 11 каузи и в интерес на Glovo - по 10, съгласно самата компания. Испанската осигурителна работа желае от нея да внесе неплатени обществени вноски на стотици снабдители.

Според Оскар Пиере казусът не е да се откри " дали те са чиновници или самонаети ". " Това е една нова парадигма ", за която " би трябвало да се сътвори нов правилник " за бранша, споделя той, допълвайки, че възнамерява да вкара спомагателни обществени вноски за сметка на компанията.

Той натъртва най-много на " гъвкавостта ", която се предлага на разносвачите, от които " 60% работят при непълна претовареност ". Дали те не биха желали да работят повече? " Нямам по този начин информация ", признава той нервиран от въпроса.

Glovo твърди, че е загрижена да усили приходите на доставчиците си и че работи за възстановяване на приложението, с цел да могат те да вършат по три доставки на час по отношение на две в този момент. " С технологията това е допустимо ", уверен е Оскар Пиере. /БТА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР