Амбициите на Китай за световно лидерство се подплатяват от много

...
Амбициите на Китай за световно лидерство се подплатяват от много
Коментари Харесай

Проф. Динков: Може да очакваме по-остри сблъсъци между будизма и исляма

Амбициите на Китай за международно водачество се подплатяват от доста спомагателни неща, сподели в предаването " Събота 150 " проф. Динко Динков - учител по Международни връзки в УНСС.

Първо - досегашните темпове на икономическо развиване на Китай. Второ - не трябва да подценяваме, че Китай се смята за най-многолюдната страна в света. Китай съумява да следи доста умно процесите в международен мащаб - те не бързат, с огромно самообладание имат вяра, че ще настъпи техният звезден момент рано или късно и че ще поемат водачеството. Едва ли! Но без подозрение Китай се утвърджава като един от първостепенните фактори в структурата на интернационалната система.

Тези хубави картинки, които Китай чертае, за бъдещето на света - с особена роля на Китай, по какъв начин ще се наложи един нов модел на другарство сред народите и така нататък - това неизебжно ще срещне някаква опозиция. Според мен най-логично на това да се опълчи сегашната суперсила - Съединени американски щати. В този смисъл може да чакаме " нови конфликти на цивилазиции ". Ако в края на 20-ти и началото на 21-ви век се очерта конфликт сред хриситанската цивилизация и исляма, аз мисля, че може да чакаме в този момент тази ударна мощ - ислямът, да бъде мобилизирана и ориентирана против китайските упоритости. Мисля, че може да чакаме по-остри конфликти сред будизма и исляма.

Китай предлага да влага към 800 милиарда $ по трасето " Пътят на коприната " в страните, които поддържат неговата самодейност, сподели още проф. Динков:

С самодейността Пътят на коприната беше обрисувано трасето, по което ще минават главните китайски ползи, и най-много връзката с Европа, Африка. Става дума за хрумвания за невероятна инфраструктура на три контитента - Азия, Европа и Африка. И Китай доста безапелационно демонстрира, че е подготвен да активизира големи финансови запаси за реализиране на доста планове в подтекста на тази концепция. С тези стопански благоприятни условия, които натрупа Китай, мисля, че доста от тези хрумвания е допустимо да бъдат осъществени.Това значи доста радикални транформации в света.

Китай несъмнено е структуроопределящ фактор в новите интернационалните връзки, сподели в умозаключение проф. Динков.

Цялото изявление с проф. Динко Динков чуйте от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР